Home / Author Archives: BabinLek (page 378)

Author Archives: BabinLek

Feed Subscription

Оревот го намалуват холестеролот подобро од која и да е таблета

Оревот го намалуват холестеролот подобро од која и да е таблета

Може ли консумирањето на ореви да биде клуч за здраво срце? Новото истражување покажува дека тоа овозможува моментална заштита од срцеви болести. Редовното земање би овозможило и трајна заштита. Научниците забележало значително подобрување на нивото на холестеролот и флексибилност на ...

Read More »

За вкочанетост на врат или кичма,за болка во коските од настинка

За вкочанетост на врат или кичма,за болка во коските од настинка

За опуштање на мускулатурата,за вкочанетост на врат или кичма,за болка во коските од настинка 1 литар.медицински алкохол (90 % мислам дека е),2 табли аналгин,(андол или аспирин) и едно кутивче од 5 гр.ментол кристали. Сето ова го има во аптеките на ...

Read More »

Лековитоста на пченкарната свила – стар „бабин“ лек

Лековитоста на пченкарната свила – стар „бабин“ лек

Пченкарната свила е едно од оние средства, кои на многумина им звучат како „бабин лек“. И навистина, пченкарната свила многу долго се користи како природен народен лек, и тоа не само кај нас, туку и во многу други земји во ...

Read More »

Вежби за заморени очи – за оние кои се долго пред компјутер

Вежби за заморени очи – за оние кои се долго пред компјутер

Ако вашата работа се одвива пред компјутер и имате потреба од 8 часа сконцентриран поглед, овие неколку вежби се идеални за одмор и релаксација на очите. Потребно е да ги правите најмалку 5 минути за да почувствувате позитивна промена. – ...

Read More »

Древните „лекови“ кои убивале луѓе

Древните „лекови“ кои убивале луѓе

Начинот на кој се лечеле нашите предци пред 100 години бил многу екстремен, така што тие имале пократок животен век од денес. Начините на кои се лечеле луѓето во минатото не биле успешни како денес, бидејќи многу лекови не биле ...

Read More »

Тестирајте го своето здравје за само 10 минути

Тестирајте го своето здравје за само 10 минути

Овие здравствени тестови може да откријат детали за здрави очи, бели дробови, црева, па дури и работата на тироидната жлезда. За превентива се добри, но, сепак не ги заменуваат редовните систематски прегледи кај лекар.

Read More »

Жолчката од јајцето – штетна за артериите

Жолчката од јајцето – штетна за артериите

Холестеролот во жолчката од јајцето може да има исто негативно влијание за крвните садови (артерии) како и димот од цигарите. Ова се разултатите од последното истражување кое го спроведе група канадски научници, а беа објавени во спiсанието “Atherosclerosis“.

Read More »

ФРАНЦИЈА: Одобрена трансплантација на вештачко срце

ФРАНЦИЈА: Одобрена трансплантација на вештачко срце

Агенцијата за национално здравство и контрола на лекови на Франција одобри трансплантација на вештачко срце за четири пациента. Органите се произведени во една компанија, пренесуваат светските новински агенции. Трансплантацијата на вештачкото срце е одобрена во три болници вo Франција, се ...

Read More »

Сок од бреза за подмладување

Сок од бреза за подмладување

Старите Словени брезата ја сметале за свето дрво. Тие верувале дека поседува способности да ги истерува лошите духови, па поради тоа колевките за своите деца ги правеле од брезино дрво. Брезовиот сок е богат со шеќери, па со негово готвење ...

Read More »
Scroll To Top