Home / природен лек / Оревот го намалуват холестеролот подобро од која таблета

Оревот го намалуват холестеролот подобро од која таблета

Може ли консумирањето на ореви да биде клуч за здраво срце? Новото истражување покажува дека тоа овозможува моментална заштита од срцеви болести. Редовното земање би овозможило и трајна заштита.

orah_1365449258Научниците забележало значително подобрување на нивото на холестеролот и флексибилност на крвните садови што овозможува добар проток на крвта само 4 часа откако луѓето консумирале ореви или ореово масло. Истражувањето покажува дека редовното консумирање долгорочно ги штитело од кардиоваскуларни болести.

Оваа студија прва идентификуваше кој дел од оревот овозможува најголема здравствена корист. И само една консумација на три лажици ореово масло ја поправа состојбата со крвните садови веќе после 4 часа. Маслото од орев се покажа како добро за зачувување на функцијата на ендотелијалните ќелии. Станува збор за ќелии кои ги обложуваат крвните садови и играат важна улога во нивната флексибилност. Оревите содржат омега 3 масни киселини,растителни стероли и витамин Е а сето наведено го намалува холестеролот и ги штити крвните садови.

One comment

  1. Imam drvo i svakog dana po par komada, svakako nije stetno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top