Free songs
Home / нови лекови (page 5)

Category Archives: нови лекови

Feed Subscription

Маслото од канабис од понеделник во продажба

Маслото од канабис од понеделник во продажба

Во аптеките од понеделник во продажба, ќе се најде и медицинското маслото од канабис во концентрации со тераписко дејство. Станува збор за препаратот „каноил канц“, маслени екстракти, кои во својот состав содржат строго контролирана концентрација на активните компоненти ТХЦ (тетрахидроканабинол) ...

Read More »

Македонци пронајдоа систем за спречување на инфаркт (Видео)

Македонци пронајдоа систем за спречување на инфаркт (Видео)

Систем за дијагноза на неправилности во срцевата работа – ова е иновативното решение на кое работат четири млади научници од Македонија, пишува Канал 5 Алесандар Ристовски, Ана Гушева, Александар Стојменски и Пано Гушев пред камерите на канал 5 го објаснуваат ...

Read More »

Откриен виновникот за седум видови рак, а сите често го земаме

Откриен виновникот за седум видови рак, а сите често го земаме

Алкохолот директно предизвикува најмалку седум видови карцином, а опасен е дури и за луѓето кои ужиуваат во мали или умерени количини. Алкохолот директно предизвикува најмалку седум видови карцином, а опасен е дури и за луѓето кои уживаат во мали или ...

Read More »

Нема повеќе влакна: Произведен спреј што ги уништува влакната засекогаш

Нема повеќе влакна: Произведен спреј што ги уништува влакната засекогаш

На влакнестите нозе им дојде крајот. Во Велика Британија е пуштен во продажба револуционерен спреј „Inhibitif“ за кој производителите тврдат дека со континуирана употреба се намалува потребата за отстранување на влакната. Состојките во спрејот радикално го забавуваат растот на влакната.Иако ...

Read More »

Чудо на повидок – Машина која и по 7ч враќа од мртвите по доживеан инфаркт

Чудо на повидок – Машина која и по 7ч враќа од мртвите по доживеан инфаркт

Чудо на повидок! Револуционерна срцева машина, наводно, може да оживее пациент кој починал од срцев удар дури и по седум часа по прогласувањето на смртта. Машина наречена ECMO ги оживува жртвите на срцев удар со земањето на крв од телото, го ...

Read More »

Дали ќе ве касне комарец – некого да, некого не – еве како ги бираат своите жртви

Дали ќе ве касне комарец – некого да, некого не – еве како ги бираат своите жртви

Има луѓе кои се ” имуни” на комарци и спокојно можат да го поминуваат слободното време надвор. Постојат меѓутоа други , кои се како магнет за овие инсекти . Микробиологот Роб Најт објаснува дека привлекувањето на комарците зависи од микроорганизмите ...

Read More »

Измислен фластер за срцеви заболувања

Измислен фластер за срцеви заболувања

Научници од Израел направиле спасоносен фластер кој може да ги следи и третира срцевите проблеми. Научниците развиле фластер, испечатен со помош на 3Д технологија, кој содржи живо срцево ткиво создадено во лабораторија, и нано електроника. -Улогата на електрониката е да ...

Read More »

Научниците на прагот на пресврт во истражувањето на ракот на дојката

Научниците на прагот на пресврт во истражувањето на ракот на дојката

Резултатите од истражувањето на британските научници објавени во студијата во стручното списание Nature, се оценуваат како пресврт во истражувањето на ракот на дојката, а почиваат на сознанијата за генетските мутации кои влијаат врз настанувањето на овој вид карцином. Во досега ...

Read More »

Прва операција во новата болница „Филип Втори“

Прва операција во новата болница „Филип Втори“

Академик д-р Жан Митрев со својот тим на 11.04.2016 ќе ја направи првата кардиоваскуларна операција во новата болница „Филип Втори“ . Сите досегашни услуги кои се нудеа во изминативе 16 години пациентите ќе имаат можност да ги добијат и во ...

Read More »

Научниците се чекор поблиску до создавањето човечки срца

Научниците се чекор поблиску до создавањето човечки срца

Замислете колку поинаку би се одвивале работите ако никој нема да го напушти светот на живите додека чека за трансплантација на неговите болни органи. Наместо да чека со месеци, замислете колку би било полесно кога клетките на пациентот можат да ...

Read More »
Scroll To Top