Home / нови лекови (page 20)

Category Archives: нови лекови

Feed Subscription

Научници излекувале од рак со едноставна техника и бесплатна – а сеуште не е прифатена – зошто???

Научници излекувале од рак со едноставна техника и бесплатна – а сеуште не е прифатена – зошто???

За лекување е потребно Дихлорацетат ДЦА, кој се користи за пореметување на метаболизмот, па не постои страв од нус појави или други несакани последици.   Овој лек нема потреба да се патентира, така што секој може да го употребува и ...

Read More »

Во мумии од 18 век се бара одговор за имунитетот и туберколозата

Во мумии од 18 век се бара одговор за имунитетот и туберколозата

Научниците сметаат дека овие мумии би можеле да помогнат во отклучување на тајните на имунолошкиот систем. Закопани во периодот од 1731 и 1838 година во криптата на Доминиканската црква во градот Вак, во северниот дел на Унгарија, биле пронајдени мумии ...

Read More »

Пронајден лек против Хепатит Ц

Пронајден лек против Хепатит Ц

Хепатититот Ц наскоро целосно ќе се лекува. Нов коктел на антивирусни лекови против ова катастрофална заразна болест на црниот дроб се покажа успешен кај повеќе од 90 проценти од пациентите. За сите кои страдаат од Хепатитис Ц, па дури и ...

Read More »

Откриено решение за сите алергии!

Откриено решение за сите алергии!

Швајцарските и американските научници објавија дека откриле синтетичка молекула која би можела да ги прекине маките на луѓето со алергијата Кукурику.мк

Read More »

Најголемо откритие- Вакцина против сите видови на рак

Најголемо откритие- Вакцина против сите видови на рак

Научниците од Медицинскиот факултет Стенфорд откриле универзален лек кој ќе ги уништи сите врсти на рак со помош на едноставна вакцина. На 20 Март 2014 во магазинот Proceedings of the National Academy of Sciences, објавен е научен труд кој би ...

Read More »

Македонија отвара банка на донирано мајчино млеко

Македонија отвара банка на донирано мајчино млеко

По примерот на многу европски држави, но и на некои од земјите во регионов на почетокот на идната година во земјава ќе се отвори првата банка за донирано мајчино млеко, која ќе биде лоцирана во Универзитетската клиника за гинекологија и ...

Read More »

Маркер во мозокот ги разделува позитивните и негативните мисли

Маркер во мозокот ги разделува позитивните и негативните мисли

Способноста на лицето да биде позитивно или негативно се блиско поврзани во мозокот, покажуваат последните истражувања. Џејсон Мозер, водечки истражувач и асистент професор по психологија, вели дека првпат е пронајден маркер во мозокот кој јасно ги разделува негативните мисли од ...

Read More »

Битолчанец на пат да го спаси светот од детската леукемија

Битолчанец на пат да го спаси светот од детската леукемија

Предизвикувач на детската леукемија е прераното примање на вакцината против дифтерија, кое секое новороденче ја прима во вториот месец од животот. Тврдам дека ако детето ја прими вакцината подоцна, по 14. месец, кога ќе прооди, човештвото ќе се спаси од ...

Read More »

Хрватски научник: За 4 години ќе го лекуваме ракот на белите дробови

Хрватски научник: За 4 години ќе го лекуваме ракот на белите дробови

Меѓународниот тим на научници од Универзитетот во Торонто, под водство на хрватскиот молекуларен биолог Игор Штагљар, откри нов биомаркер за карцином на белите дробови. Станува збор за паметен лек кој селективно ги уништува станиците на туморот, а здравите ги остава ...

Read More »

Создаден домашен тест за рак на дебелото црево

Создаден домашен тест за рак на дебелото црево

Научници од САД развија домашен тест кој открива рак на дебелото црево со 92 проценти точност. Тестот развиен во Маунт Синај болницата во Њујорк вклучува анализа на ДНК присутна во примерокот на столицата, што го издвојува од веќе постоечките неинвазивни ...

Read More »
Scroll To Top