Home / нови лекови / Најголемо откритие- Вакцина против сите видови на рак

Најголемо откритие- Вакцина против сите видови на рак

Научниците од Медицинскиот факултет Стенфорд откриле универзален лек кој ќе ги уништи сите врсти на рак со помош на едноставна вакцина.

На 20 Март 2014 во магазинот Proceedings of the National Academy of Sciences, објавен е научен труд кој би можел да означи пресвртница во борбата против најголемите канцерогени заболувања од кои секоја година умираат се поголем број на луѓе.

Проф. Др. Irwing Weissman е заслужен за откривањето на вакцината против сите врсти на рак.

20130913-pronajdena-vakcina-protiv-sida-360Стенфорскиот тим, на чело со професорот Ирвинг Веизмен открил како скоро сите видови на рак го користат протеинот CD47 со кој се збунува имуниот систем на домаќинот, а овој протеин им овозможува на туморите и метастазите слободно да се шират по телото без да ги напаѓаат Т лимфоцитите – кои ги јадат и раствараат сите страни келии во нашето тело.

Со други зборови туморите ствараат оригинална мимикрија, и со хемиска порака во облик на CD47 ја стопираат желбата за нормална работа на Т лимфоцитите, после кое канцерогените келии дивеат и незапирливо растат, што на крај води до исцрпување на телото на домаќинот и негова смрт.

Неверојатно е дека Вејзмановиот тим го открил протеинот CD47 пред полни десет години, иако создавањето на блокатор за CD47 е релативно едноставно, дури оваа година се доби студија во која е претставено неверојатното делување на анти-CD47, поточно Т-материјата која во опитните животни  со работа на Т лимфоцитите овозможувала уништување на канцерогените келии во рекордно време, и тоа само после неколку третмани.

Прво Веизмановиот тим сметаше како анти-CD47 е успешен во уништување само на леукемиските келии и лимфоми, но наскоро откриле дека сите врсти на рак го имаат истиот начин на збунување на Т лимфоцитите.

Покрај ова Сенфордскиот тим дознал уште еден неверојатен факт, дека сите здрави келии во човековото тело имаат одредена количина на протеин CD47, тие на тој начин на лимфоцитите праќаат порака дека припаѓаат на телото на домаќинот. Канцерогените келии имаат многу повеќе од овој протеин од здравите келии, па самиот факт е неверојатен, бидејќи сите видови на рак, на лимфоми и леукемија успеале да ги надитрат нашите тела, уверувајќи го сопствениот имун систем дека се работи за нормални здрави клетки кои треба да се бранат и чуваат, а не дека дека го јадат и уништуваат.

vakcini-grip-300x261Веизман констатирал како само после една единствена инјекција со анти-CD47 туморите во лабораториските глувци се намалуваат, а после третманот сите глувци останале здрави и четири месеци после третманот, поточно до објавување на студијата.

Единствениот неуспех на ова истражување е случајот на еден глушец во група од десет со лимфома кај кој ракот целосно не се повлекол, кај сите останати врсти на рак вакцината делувала во потполн успех.

Сите глувци биле инфицирани со човечки облици на рак, а Вајзмановиот тим се потрудил да ги најде сите можни познати врсти на канцерогени келии.

Покрај деталните истражувања Вајзман изјавил:

„Покажавме на тумори кои дури и не исчезнаа после примарните третмани, имунолошкиот систем продолжи да делува, откако еднаш ја тргнавме хемиската мимикрија на канцерогените келии, Т лимфоцитите брзо научија како треба да уништуваат се што личи на таа врста на рак, имунолошкиот систем брзо и ефикасно ги уништуваше метастазите, спречуваше понатамошно растење на туморот, и продолжи со нормална работа против канцерогените келии иако веќе не им дававме додатни инјекции со анти-CD47.“

Келиите на имунолошкиот систем имаат краток животен век, научниците останаа зачудени бидејќи после давањето вакцина против рак, се создале нови келии кои го нападнале ракот. Таа неверојатна можност на учење на телото да продолжи да реагира против ракот после давањето вакцина е најголемото откритие на Вајзмановиот тим. На овој начин имунолошкиот систем го стопира повторното појавување на ракот.

Користењето на анти-CD47 во исто време со хемотерапија би можело да биде контрапродуктивно, бидејќи хемотерапискиот стрес предизвикува создавање на уште повеќе CD47, значи имунолошкиот систем би добил уште повеќе сигнали да ги остави канцерогените келии на мир.

Вајзнамовиот тим добил 20 милиони долари за клиничко испитување на вакцината на луѓе, прелиминарни клинички испитувања би требало да се извршат во Калифорнија во текот на оваа година, после што ќе следува ново истражување од кои резултати ќе зависи кога универзалната вакцина против рак ќе стане достапна ширум светот и за која цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top