Home / нови лекови / Чудо на повидок – Машина која и по 7ч враќа од мртвите по доживеан инфаркт

Чудо на повидок – Машина која и по 7ч враќа од мртвите по доживеан инфаркт

Чудо на повидок! Револуционерна срцева машина, наводно, може да оживее пациент кој починал од срцев удар дури и по седум часа по прогласувањето на смртта. Машина наречена ECMO ги оживува жртвите на срцев удар со земањето на крв од телото, го ослободува јаглерод диоксид, а потоа ја враќа во телото полна со кислород – на тој начин целосно го заменува и одмора срцето додека тоа не е способно повторно да го прави тоа само.

Овие машини се користат во моментов главно во Јапонија и Јужна Кореја.

ECMO-masina-500x332Д-р Сем Парниа, експерт за искуства со пациенти вратени по смртта, рече дека лекарите во Јужна Азија се во можност да го рестартираат срцето во 70-90 отсто од случаите, во споредба со 20-25 проценти од случаите во САД.

“Овие се медицински машини кои навистина ќе ги промени правилата и нашиот поглед на моќта на смртта. Може да ни даде поголема моќ над нивните животи “, рече Парниа.

Тој исто така споменува случајот на една жена во Јапонија, која наводно оживеала седум часа откако ја прогласиле нејзината смрт поради конзумирање на големи количини на дрога.Таа била поврзана со машина ECMO, телесна температура и се вратила, а белите дробови почнале да работат повторно и таа да диши.

“Пациентот беше во можност да закрепне и да ја напушти болницата без нов орган или оштетување на мозокот”, додаде тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top