Home / нови лекови (page 4)

Category Archives: нови лекови

Feed Subscription

Нова терапија за регенерација на мускулите

Нова терапија за регенерација на мускулите

Научниците напредуваат кон можноста повторно да направат целосно функционални органи и направија значаен прогрес заменувајќи ги мускулите и други ткива. Од секогаш се поставувало прашањето, ако на гуштерот може повторно да му израсне опашката, зошто ние не можеме да ги ...

Read More »

Иднината со бесмртност е пред праг: Колку ќе чини да купиш вечен живот?

Иднината со бесмртност е пред праг: Колку ќе чини да купиш вечен живот?

Случајот на тинејџерката која по смртта била замрзната со цел за стотина години, кога би била разбудена (одмрзната) да добие нов живот ја подели светската јавност на два спротивставени страни. Таткото на девојчето на почетокот бил против замрзнувањето и подлегнувањето ...

Read More »

КОРЕНОТ НА РАСТЕНИЕТО КОЕ НАЈМНОГУ РАСТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ГО УБИВА РАКОТ

КОРЕНОТ НА РАСТЕНИЕТО КОЕ НАЈМНОГУ РАСТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ГО УБИВА РАКОТ

Сијарам Пандеј е професор на Одделението за хемија и биохемија на Универзитетот во Виндзор, Kанада и од 2000 година своите истражувања ги фокусирал на самоуништување на заболените клетки – вниманието го насочува кон природните продукти, пред се коренот од глуварче, ...

Read More »

Охриѓанец – измислил очила што ги откриваат клетките на тумурот ВИДЕО

Охриѓанец – измислил очила што ги откриваат клетките на тумурот ВИДЕО

Прецизно отстранување само на заболените клетки од тумур и запазување на здравото ткиво овозможуваат специјалните очила, пронајдок на охриѓанецот Виктор Груев, доктор на науки и професор на Универзитетот „Вашингтон“ – Сент Луис, Мисури, САД. Своето откритие Груев го презентираше пред ...

Read More »

Битолчанец на пат да го спаси светот од детската леукемија -тврди виновник е Вакцината против дифтерија

Битолчанец на пат да го спаси светот од детската леукемија -тврди виновник е Вакцината против дифтерија

Предизвикувач на детската леукемија е прераното примање на вакцината против дифтерија, кое секое новороденче ја прима во вториот месец од животот. Тврдам дека ако детето ја прими вакцината подоцна, по 14. месец, кога ќе прооди, човештвото ќе се спаси од ...

Read More »

Бесмртно суштество Хидра, можеби го држи клучот за подолг живот за луѓето

Бесмртно суштество Хидра, можеби го држи клучот за подолг живот за луѓето

Зошто старееме? Кога умираме и зошто? Дали постои живот без стареење? Со векови науката била фасцинирана од овие прашања. Сега истражувачите од Кил Германија истражиле зошто Хидрата е бесмртна и неочекувано откриле линк кој е поврзан со човечкото стареење.

Read More »

Родено првото бебе со три биолошки родители

Родено првото бебе со три биолошки родители

Ограничените детали за раѓањето на ова бебе се откриени пред почетокот на Конгресот на Американското здружение за репродуктивна медицина, што ќе биде одржан следниот месец и на кој подетално ќе се дискутира за оваа тема. Според критичарите, постапката се сведува ...

Read More »

Откриена вакцина за дијабетес

Откриена вакцина за дијабетес

Само во Америка над 1,25 милиони луѓе страдаат од дијабетес тип 1. Bacillus Calmette – Guerin е вакцината која е користена за туберкулоза пред 100 години и изгледа дека токму таа е решение за овој сериозен проблем. Во денешно време ...

Read More »

Слепа жена прогледа – вградено и е првото бионичко око

Слепа жена прогледа – вградено и е првото бионичко око

За прв пат во историјата научниците успеаа да и го вратат видот на слепа жена, имплатирајќи и Бионичко око. Австралискиот дизајниран имплант, кој наликува на моделот направен во филмот во Терминатор, е многу веројатно дека може да им го промени ...

Read More »

Лекарите почнаа да пропишуваат рецепти за масло од канабис

Лекарите почнаа да пропишуваат рецепти за масло од канабис

Маслото од канабис на рецепт веќе им е достапно на македонските пациенти. Можат да го користат болни од мултиплекс склероза, епилепсија, малигни заболувања и ХИВ инфекција. Се уште траат едукациите на специјалистите што ги вршат странски експерти околу правилната примена ...

Read More »
Scroll To Top