Home / нови лекови (page 3)

Category Archives: нови лекови

Feed Subscription

Верувале или не наскоро ќе живееме 1000 години

Верувале или не наскоро ќе живееме 1000 години

Прочуениот англиски геронтолог и професор на Универзитетот Кембриџ Обри де Греј верува дека поради пребрзото темпо на развој на биологијата и другите науки ќе може да му се обезбеди на човекот да живее верувале или не дури илјада години и ...

Read More »

Нова современа терапија за лекување на болните од хепатит Ц

Нова современа терапија за лекување на болните од хепатит Ц

Нова, најсовремена терапија за лекување на хепатит Ц, со висок процент на успешност во лекувањето од оваа година ќе се применува на Клиниката на инфективни болести во Скопје. Директорот на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сашо Стефаноски по денешната ...

Read More »

Хочкинова болест ќе се третира со нов лек

Хочкинова болест ќе се третира со нов лек

Клиниката за хематологија ќе ги третира заболените од Хочкиновата болест со Брентуксимаб (Brentuximab), нов иновативен лек што се воведува како резултат на условниот буџет што и е доделен од Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ), најави денеска министерот за здравство Никола ...

Read More »

Нова терапија за регенерација на мускулите

Нова терапија за регенерација на мускулите

Научниците напредуваат кон можноста повторно да направат целосно функционални органи и направија значаен прогрес заменувајќи ги мускулите и други ткива. Од секогаш се поставувало прашањето, ако на гуштерот може повторно да му израсне опашката, зошто ние не можеме да ги ...

Read More »

„Клексан“ и „фраксипарин“ ќе бидат на рецепт

„Клексан“ и „фраксипарин“ ќе бидат на рецепт

Фондот за здравствено осигурување на Македонија ќе овозможи лековите „клексан“ и „фраксипарин“, антикоагуланси кои се на болничка листа и редовно се рефундираат, да бидат на рецепт, тримесечна терапија за хроничните болни лица и локатор на најблиска аптека и здравствени установи ...

Read More »

Откриен нов човечки орган

Откриен нов човечки орган

Научниците класифицираа нов човечки орган, кој е дел од дигестивниот тракт. И покрај тоа што структурата мезентериумот е добро позната, за неговата функција експертите не знаат многу. За новиот орган долго се сметало дека е составен од одвоени делови, но ...

Read More »

Наместо биопсија анализа на крвта

Наместо биопсија анализа на крвта

Пациентите со рак наскоро ќе имаат достапен побрз и помалку болен начин и анализа на тумори. Новиот метод ќе се забрза и олесни идентификувањето на видот на клетките на туморот Онколозите носат добра вест за пациентите. Новиот метод, кој се ...

Read More »

Со замрзнување на луѓето во иднина медицината ќе се бори против ракот

Со замрзнување на луѓето во иднина медицината ќе се бори против ракот

Пред еден месец 14-годишно девојче од Велика Британија, која умре од канцер доби можност да биде криогено замрзната. -Имам 14 години и не сакам да умрам, но знам дека ќе умрам. Сметам дека криогеното замрзнување ќе ми даде прилика да ...

Read More »

Запирање на стареењето: Експеримент што најмногу ќе ги израдува жените

Запирање на стареењето: Експеримент што најмногу ќе ги израдува жените

Научникот од Калифорнија, Алехандро Окампо оценува дека може да се запри процесот на стареење и оти експериментите со хемиски супстанци против стареењето, постепено ќе може да се применува на луѓето во следните десет години. Окампо, кој е еден од авторите ...

Read More »

Откритие на лекарите: Производ кој ги уништува клетките на ракот за 48 часа!

Откритие на лекарите: Производ кој ги уништува клетките на ракот за 48 часа!

Ракот на дебелото црево денес е еден од најчестите облици на рак меѓу мажите и жените. И покрај тоа што многу заболени користат разни природни лекови и препарати кои им помагаат, а многумина тврдат и дека ја спречуваат лошата болест ...

Read More »
Scroll To Top