Home / нови лекови / Запирање на стареењето: Експеримент што најмногу ќе ги израдува жените

Запирање на стареењето: Експеримент што најмногу ќе ги израдува жените

Научникот од Калифорнија, Алехандро Окампо оценува дека може да се запри процесот на стареење и оти експериментите со хемиски супстанци против стареењето, постепено ќе може да се применува на луѓето во следните десет години.

stareenjeОкампо, кој е еден од авторите на студија на Институтот Салк за биолошките студии во Калифорнија, истакна дека целта на истражувањето е да им се помогне на луѓето да „го избегнат страдањето“ кога ќе сфатат дека стануваат се постари.

Истражувањето покажува дека постојат „ембрионски гени“, клетки со ембрионски карактеристики создадени од репрограмирани зрели клетки кои можат да ги елиминираат знаците на староста.

Во лабораториски услови новиот вид генетска терапија досега е тестирана на клетки на глувци и на клетки од човечка кожа, при што и едните и другите покажале знаци на подмладување.

По шестнеделен третман, глувците изгледале помладо, рбетот им бил исправен, кардиоваскуларниот систем подобро функционирал, а и побрзо заздравувале од повреди, а и живееле подолго за 30 проценти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top