Free songs
Home / нови лекови / Наместо биопсија анализа на крвта

Наместо биопсија анализа на крвта

Пациентите со рак наскоро ќе имаат достапен побрз и помалку болен начин и анализа на тумори. Новиот метод ќе се забрза и олесни идентификувањето на видот на клетките на туморот

krv lab -test_doktor_658923279-300x200Онколозите носат добра вест за пациентите. Новиот метод, кој се наоѓа на крајот на верификација во Чешка, ќе се покаже на време и без никаква болка на успехот на претходниот третман. Прво на сите, тоа е погоден за пациенти со најчестите типови на рак на белите дробови, дебелото црево и дојката. Наместо на земање на ткиво кое е непријатно, и на кој се чекаат резултатите дури еден месец,со оваа метода доволно еземање крв, а резултатите се подготвени за три дена.

Т.н. течна биопсија е можност да се изолира од крвта ДНК туморот и на тој начин да ги обезбеди потребните информации за лекарите – неговиот тип. Научниците по неколку години истражување успеаја успешно да финализираат неколку големи студии на оваа тема. Се покажа дека течната биопсија ги “пронаоѓа” клетките на ракот во речиси сите случаи каде што тие се со докажуваат и со земеање на класичен начин и со земање на ткиво.

Новиот метод, сепак, нема да служи за превентивните откривање на тумори во телото. Тоа се користи за дијагноза и натамошно лекување на пациентите кои веќе се борат со ракот. Овој метод на преглед ќе биде широко достапен за околу една година.

На белодробна клиника, при универзитетска клиника во Плзеен течната биопсија е применета кај 20 пациенти.

– Тоа се покажа како голема помош особено кај пациенти кај кои не е можно со користат конвенционални методи за да се постигне доволна количина на ткиво, особено кај ракот на белите дробови. Благодарение на новиот метод, резултатите се достапни за нас неколку недели порано, и третманот може да започне навреме – вели директорот на Клиниката Милош Пешек.

Успехот на новиот метод и на тимот, го видел, на пример, во лекувањето на 41-годишната пациентка. Нејзиниот тумор не реагирал на хемотерапија.

– Благодарение на течна биопсија на време утврдивме за тоа каков тип на канцерогени клетки има во телото на пациентот и ние бевме во можност да спроведеме насочен третман. Имаше брзо повлекувае на туморота – рече Пешек.

Патолози скептични

Скептичност кон течната биопсија покажааа некои патолози. Новиот метод го поздравуваат, но не веруваат дека во блиска иднина може целосно да го замени класичниот начин на земање на ткива. Тврдат тие, всушност, дека тој не е сосема сигурен.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top