Free songs
Home / аларм / Се заканува голема опасност – Ни лековите веќе нема да ни помогнат, бактериите стануваат отпорни на антибиотици

Се заканува голема опасност – Ни лековите веќе нема да ни помогнат, бактериите стануваат отпорни на антибиотици

Американскиот центар за контрола и первенција на болести го пријавиле првиот случај на инфекција која не реагира на ниту една врста на антибиотици. По повеќе децении на употреба на антибиотикот, одредени бактерии мутирале и станале отпорни на лековите кои се коритат против нив. Најмалку една врста на бактерија развила отпорност на сите познати антибиотици.

mers-virus-01За тоа научниците во Велика Британија и другите делови од светот се обидуваат да развијат методи за заштита на пациентите од инфекција отпорна на лекови. Истражувачите истакнале дека не само бактериите туку дури и вирусите развиле отпорност на антивирусните и антибактериските лекови. Главаната причина е прекумерна употреба на антибиотикот.

Бактериите се блиску поврзани и можат да разменуваат генетски информации, па отпорноста може да пројде од една страна на друга. Па така тие заедници можат да станат се посилни и разалични. – Оценил микробиологот Фергус Вотсон
Во текот на 2014. година, Светската здравствена организација предупредува дека без хитно координирање светот оди кон ерата на постантибиотици во која обичните инфекции и малите повреди кои можеа да се третираат со децении повторно можат да бидат смртоносни.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top