Home / нови лекови / Бесмртно суштество Хидра, можеби го држи клучот за подолг живот за луѓето

Бесмртно суштество Хидра, можеби го држи клучот за подолг живот за луѓето

Зошто старееме? Кога умираме и зошто? Дали постои живот без стареење? Со векови науката била фасцинирана од овие прашања. Сега истражувачите од Кил Германија истражиле зошто Хидрата е бесмртна и неочекувано откриле линк кој е поврзан со човечкото стареење.

Студијата спроведена во Кил Универзитетот во соработка со Медицинскиот центар Шлезвик-Холштајн ќе бидат објавени неделава во Зборникот на Националната академија на науките на САД. Истото е финансирано од Германската фондација за истражувања DFG.
Хидрата е мистериозно бесмртна.

Малата слатководна Хидра не покажува никакви знаци на стареење и се смета за потенцијално бесмртно животно За ова има едноставно објаснување. Имено ова животно се репродуцира со пупење наместо со парење. Предуслов за ваквото нешто е тоа што секој полип содржи матични клетки способни за континуирано размножување. Без овие матични клетки, животните не можат да се репродуцираат. Поради својата бесмртност, Хидрата во последните неколку години е предмет на голем број на студии за стареење.


Kога луѓето стареат, се повеќе и повеќе од нивните матични клетки ја губат способноста да се размножуваат и на тој начин да формираат нови клетки. Стареењето на ткивото не може да се регенерира повеќе, поради што и мускулите ја губат својата ефикасност.

Постарите луѓе имаат тенденција да се чуствуваат послаби, бидејќи нивниот срцев мускул е погоден од овој процес на стареење. Доколку е можно да се влијае на истиот луѓето ќе се чуствуваат физички подобро и ќе бидат во можност да живеат подолго. Студирањето на животинските ткива како што се оние кај Хидрата – животно полно со активни матични клетки во текот на целиот свој живот – може да даде увид за матичните клетки и нивното стареење како такви.

Човековиот долговечен ген откриен во Хидрата

„Изненадувачки нашата потрага по генот што предизвикува Хидрата да биде бесмртна не доведе до таканаречен „FoxO ген““, вели Ана Мареи Бом, автор на ваквата студија.
Генот постои во сите животни и луѓе и е познат со години Сепак до сега не беше познато зошто човечките матични клетки стануваат помалку неактивни со зголемувањето на возраста, кои биохемиски механизми се вклучени и како FoxO ја има улогата во стареењето. Со цел да се пронајде генот, истражувачката група ги изолира матичните клетки на Хидрата, а потоа ги прикажа сите нејзини гени.
Откриени бесмртните механизми на Хидрата.


Истражувањето на тимот беше изведен во неколку наврати – Хидра со нормална FoxO, Хидра со неактивна FoxO, Хидра со подобрена FoxO.
„Научниците беа во можност да покажат дека животните без FoxO, поседуваат значително помалку матични клетки. Кај животните со неактивни FoxO, е забележана активност слична на онаа кај постарите луѓе“, објаснува Филип Росенстиел од Институтот за клиничка Молекуларна биологија, чија истражувачка група придонесе кон проучувањето.

„Нашето истражување покажа дека постои директна врска меѓу генот FoxO и стареењето“, вели Томас Бош Сепак не е возможно да се испита ваквиот ген на луѓе поради генетската манипулација. Но, сепак моменталните резултати се чекор напред во објаснувањата зошто луѓето стареат. Следниот чекор е истражувањето на долговечноста на FoxO генот, како тој функционира во Хидрите, и како еколошките фактори влијаат на него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top