Home / Болести и лечење (page 8)

Category Archives: Болести и лечење

Feed Subscription

Ве фати вирусот – еве како да не се чуствувате како да ве згазил воз

Ве фати вирусот – еве како да не се чуствувате како да ве згазил воз

Ако имате настинка, не значи дека треба да очекувате да бидете болни и нерасположени цела недела. Општо познато е дека нема лек за обичната настинка. Но што е со останатите продукти кои тврдат дека можат да ви помогнат да се ...

Read More »

ВНИМАВАЈТЕ: Еве колку долго е заразен оној што има грип!!

ВНИМАВАЈТЕ: Еве колку долго е заразен оној што има грип!!

Симптомите се опасни и мора да внимавате на себе со цел да закрепнете брзо. Ако не сакате да примате вакцина, тогаш е важно да знаете како да ја спречите болеста да ве нападне. Знаете и сами дека е неопходно да ...

Read More »

И дијагностицирањето болести во странство ќе биде на товар на државата

И дијагностицирањето болести во странство ќе биде на товар на државата

Освен за лекување, планираме проект и за овозможување дијагностицирање на болестите во странство. Па така, ако на некој пациент не може да му се постави дијагноза во рок од 6 месеци, истиот да има право да биде упатен во референтен ...

Read More »

Разликата помеѓу грип и настинка – еве како да знаете од што сте болни

Разликата помеѓу грип и настинка – еве како да знаете од што сте болни

Епидемиолошките истражувања кои се спроведуваат многу години, покажаа дека грипот се појавува околу Нова година, па поради тоа вакцинацијата се врши во октомври, за да може да се развие имунолошкиот систем и да се подготви за одговор кај можната инфекција ...

Read More »

Зошто некои пушачи добиваат рак, а некои не?

Зошто некои пушачи добиваат рак, а некои не?

Сите пушачи се свесни дека со секоја запалена цигара се зголемува ризикот од настанување на ракот на белите дробови, но многу од нив, за среќа, доживуваат длабока старост. Како е тоа можно? Од друга страна, ги има и оние кои ...

Read More »

Не игнорирајте доколку ви крвават непцата додека ги миете забите

Не игнорирајте доколку ви крвават непцата додека ги миете забите

Доколку при миење на забите забележувате крвавење на непцата, немојте да го игнорирате овој симптом! Доколку непцата крвават на допир, значи дека во устата има рана која претставува ново жариште за навлегување на бактерии во организмот. Ако воспалението на непцата ...

Read More »

Три рани знаци на рак на матката, кои жените ги игнорираат

Три рани знаци на рак на матката, кои жените ги игнорираат

Од особена важност е жените да сфатат дека редовните гинеколошки прегледи се еден од најдобрите начини за одржување на сопственото здравје. При таквите прегледи секогаш се извршува ПАП-тест преку кој, покрај другото, може да се утврди дали боледувате од рак ...

Read More »

Необјаснив притисок во белите дробови – за што станува збор?

Необјаснив притисок во белите дробови – за што станува збор?

Пациенти со белодробна хипертензија се жалат на болка во градите, која може да се шири кон вратот и, веројатно, е последица на недоволно крв во десната комора и растегнување на белодробната артерија Белодробна хипертензија претставува зголемен притисок во артерискиот дел ...

Read More »

Коскени шилци – НАРОДЕН ЛЕК

Коскени шилци – НАРОДЕН ЛЕК

СИМПТОМИ: вртоглавица, главоболка, отежнато одржување на рамнотежата остра болка при пренесувањето на тежината на едното или двете стапала вкочанетост или болка во вратот или грбот, боцкање и шилци во вратот, рацете или дланките Речиси сите ние некогаш сме се разбудиле ...

Read More »

Дознајте дали имате дијабетес без земање крв за помалку од една минута

Дознајте дали имате дијабетес без земање крв за помалку од една минута

Симптоми на дијабетес: постојана жед, често мокрење, хроничен замор, брзо губење на тежината, зголемен апетит, проблеми со видот, рани што се лекуваат многу бавно или воопшто не зараснуваат. Сепак, има и друг начин да се дијагностицира предијабетес. Следните чекори се ...

Read More »
Scroll To Top