Home / Болести и лечење / Дознајте дали имате дијабетес без земање крв за помалку од една минута

Дознајте дали имате дијабетес без земање крв за помалку од една минута

Симптоми на дијабетес: постојана жед, често мокрење, хроничен замор, брзо губење на тежината, зголемен апетит, проблеми со видот, рани што се лекуваат многу бавно или воопшто не зараснуваат.

dijabetСепак, има и друг начин да се дијагностицира предијабетес. Следните чекори се краток водич за да ви помогнат да ја дијагностицирате оваа состојба за помалку од една минута, со помош на прстите и одговори на неколку едноставни прашања. Држете еден прст во случај да сте маж, не држете ниту еден прст ако сте жена.

Држете еден прст во случај ако сте над четириесет, два прста ако имате повеќе од педесет, три прста ако сте над шеесет години и ниту еден во случај ако сте под 40-годишна возраст.

Држете еден прст ако сметате дека не сте доволно физички активни и ниту еден ако сметате дека доволно вежбате.

Држете еден прст во случај ако некој во вашето семејство има дијабетес, а ниту еден во случај ако никој ги нема овие проблеми сега или во минатото.

Држете еден прст, ако имате проблеми со хипертензија и не, ако крвниот притисок е стабилен.

Држете три прста во случај ако сте со прекумерна тежина, два прста во случај дека сте подебели отколку што треба да бидете, еден прст ако сте малку подебели и ниту еден во случај дека имате нормална телесна тежина.

Ако држите сите пет прста, тоа е знак дека имате предијабетес. Овој тип на дијагноза на факторите, повеќето истражувачи сметаат дека се поврзани со зголемен ризик од дијабетес. Иако ова не мора да значи, повеќето експерти сметаат дека тоа е добар начин да се оцени ризикот.

Откако ќе завршите со овој тест, одредете колку прсти држите. Ако држите пет или повеќе прсти, тогаш веројатно сте во предијабетес . Ако има можност да имате предијабетес, треба да направите тест на крвта за да се утврди колку ризик имате од развој на дијабетес.

Ако се случи да има значителен ризик, обидете се да направите некои промени во начинот на живот, кои ќе помогнат за намалување на нивото на шеќерот во крвта и намалување на ризикот од развој на дијабетес.

Иако не е сосема точно, многу експерти укажуваат дека тоа е одличен начин за мерење на ризикот од дијабетес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top