Home / Болести и лечење / ВНИМАВАЈТЕ: Еве колку долго е заразен оној што има грип!!

ВНИМАВАЈТЕ: Еве колку долго е заразен оној што има грип!!

Симптомите се опасни и мора да внимавате на себе со цел да закрепнете брзо. Ако не сакате да примате вакцина, тогаш е важно да знаете како да ја спречите болеста да ве нападне. Знаете и сами дека е неопходно да ви бидат измиени рацете и да избегнувате многу луѓе, особено во затворени простори.

nastinka grip temperaturaЛуѓето што се заразени со грип може да ви пренесат вирус пред да почнат и самите да ги чувствуваат првите симптоми.

Во повеќето случаи вирусот е заразен од 24 до 72 часа од моментот кога ќе дојде во допир со вирусот на грип, а може да ги инфицира другите и до пет дена после појавата на првите симптоми. Кога станува збор за деца со слаб имунитет, тие може да бидат заразни дури и во рок на две недели.

Грипот најчесто се добива преку течности, односно се пренесува од личноста што кива и кашла во наша близина.

Може да се заразиме и од контаминираните телесни течности на заболеното лице, со тоа што ќе го допреме лицето со истите раце, особено устата, носот или очите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top