Home / Болести и лечење (page 2)

Category Archives: Болести и лечење

Feed Subscription

Седум органи без кои може да живееме

Седум органи без кои може да живееме

Човечкиот организам е исклутелно издржлив и отпорен. Дури и да останете без делови од некои од виталните органи, има шанса да преживеете. На пример, луѓето може да живеат релативно нормален живот без скоро половина мозок. Други органи може да бидат ...

Read More »

ЧЕСТО ВИ ТРНАТ РАЦЕТЕ: можен знак дека ве нападале две опасни болести!

ЧЕСТО ВИ ТРНАТ РАЦЕТЕ: можен знак дека ве нападале две опасни болести!

На рацете се наоѓаат најосетливи рецептори за допир кој преку нервите се поврзани мозокот.Мегутоа доколку некој од тие нерви е оштетен или притиснат ,мозокот не може да одговори на сигналите кој рецепторите ги пракаат и тогаш раката почнува да трне. ...

Read More »

Надуен стомак, болки и гасови – опасна бактерија која може да ја имате без да знаете

Надуен стомак, болки и гасови – опасна бактерија која може да ја имате без да знаете

Ако ви е сотмакот постојано надуен, имате гасови и проблеми, болки и тегоби, тогаш можно е да ја имате оваа опасна бактерија за која треба да се обратите на лекар. Имено, последните истражувања покажале дека SIBO бактеријата ја имаат до ...

Read More »

Симптоми на висок крвен притисок: 5 најчести знаци на предупредување од „тивкиот убиец“

Симптоми на висок крвен притисок: 5 најчести знаци на предупредување од „тивкиот убиец“

Доколку не се излечи на време, високиот притисок или хипертензија може да биде смртоносна затоа што води до проблеми како што се Инфаркт и мозочен удар. Високиот притисок доведува до оптеретување на крвните садови, срцето и другите органи како што ...

Read More »

Дали се заштитени од морбили сите родени по 1971 година?

Дали се заштитени од морбили сите родени по 1971 година?

До 1987 година децата се заштитувале со една доза вакцина против морбили, кога била воведена ревакцинацијата Вакцинирањето против малите сипаници – морбили во Македонија почнало во 1971 година, а редовно се вакцинирало од 1972 година. Меѓутоа до 1987 година децата ...

Read More »

Првите 7 симптоми за рак!

Првите 7 симптоми за рак!

Ракот е доста подмолен и во многу случаи останува незабележан. Според некои експерти, сепак тоа не е сосема така и всушност телото се обидува да ни помогне за проблемот, но ние не го слушаме. Еве и кои можат да се ...

Read More »

ПРЕПОЗНАЈТЕ ГИ ПРВИТЕ ЗНАЦИ НА САЛМОНЕЛА

ПРЕПОЗНАЈТЕ ГИ ПРВИТЕ ЗНАЦИ НА САЛМОНЕЛА

Луѓето инфицирани со салмонела, развиваат дијареа, повраќање, треска и абдоминални болки во период од 12-72 часа. Болеста трае од 4-7 дена, поретко со хоспитализација. Доколку не се третира со антибиотици, може да заврши со смрт. Салмонелата се пренесува обично преку ...

Read More »

Имате ли вакви израстоци на очите? Еве зошто се појавуваат тие

Имате ли вакви израстоци на очите? Еве зошто се појавуваат тие

Некои истражувања покажале дека постои поврзаност меѓу срцевите болести и жолтите дамки познати како антеласмата или xanthelasma palpebrarum. Ваквите израстоци се појавуваат и кај мажите и кај жените, а најчесто после 40. години. Тие жолти ознаки се поврзани со количината ...

Read More »

Пред спиење ставете сапун под постелнината – ќе се изненадите од неговата делотворност

Пред спиење ставете сапун под постелнината – ќе се изненадите од неговата делотворност

Синдромот „немирни нозе“ е опишан како непирјатна состојба која може да се манифестира со грчеви во нозете, кои ве се случува да ве разбудат и во текот на ноќта. Главната причина на сидромот на немирни нозе е пореметување во нервниот ...

Read More »

Симптоми што укажуваат на рак на желудникот

Симптоми што укажуваат на рак на желудникот

Канцер на желудникот претставува развој на тумори во желудникот поради неконтролирано растење на клетките. Истражувањата покажуваат дека од рак на желудник најчесто заболуваат мажи над 55 години кои не внесувале доволно влакна во исхраната, често јаделе црвено месо, зачинета и ...

Read More »
Scroll To Top