Home / Болести и лечење / Симптоми на висок крвен притисок: 5 најчести знаци на предупредување од „тивкиот убиец“

Симптоми на висок крвен притисок: 5 најчести знаци на предупредување од „тивкиот убиец“

Доколку не се излечи на време, високиот притисок или хипертензија може да биде смртоносна затоа што води до проблеми како што се Инфаркт и мозочен удар.

Високиот притисок доведува до оптеретување на крвните садови, срцето и другите органи како што се мозокот, бубрезите и очите. Вишокот на килограми, гојазноста и повеќе од 65 години го зголемуваат ризикот од појава на високиот крвен притисок.

Можете да ги намалите шансите за висок притисок доколку го ограничите внесувањето на сол, кофеин и ако изгубите некој килограм. За несреќа, висок крвен притисок или хипертензија често имаат симптоми кои не се видливи.

На овие 5 симтоми треба да обратите внимание доколку се сомневате дека имате висок притисок:

– Главоболка

– Mатен вид

– Вртоглавица

– Губење на здив

– Болка во градите

Водете сметка на тоа редовно да го провер5увате притискот и доколку приметите некои од симтомите веднаш да се обратите на доктор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top