Home / Болести и лечење / Симптоми што укажуваат на рак на желудникот

Симптоми што укажуваат на рак на желудникот

Канцер на желудникот претставува развој на тумори во желудникот поради неконтролирано растење на клетките.

Истражувањата покажуваат дека од рак на желудник најчесто заболуваат мажи над 55 години кои не внесувале доволно влакна во исхраната, често јаделе црвено месо, зачинета и солена храна.

Симптоми што укажуваат на рак на желудник во почетен стадиум се проблеми со варењето, подуеност, гасови, киселини, брзо заситување, мачнини, болки во стомакот, дијареја и повраќање.

Кога болеста ќе напредне, се јавуваат симптоми како крв во столицата или црна столица, лош апетит, губење на тежина, умор, анемија, жолтило на кожата и на очите.

Овој вид на канцер главно може да се излечи ако се открие на време, затоа докторите препорачуваат да се прегледате веднаш штом забележите некој од овие симптоми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top