Home / Болести и лечење / Првите 7 симптоми за рак!

Првите 7 симптоми за рак!

Ракот е доста подмолен и во многу случаи останува незабележан. Според некои експерти, сепак тоа не е сосема така и всушност телото се обидува да ни помогне за проблемот, но ние не го слушаме.

Еве и кои можат да се тие:

Замор и слабост

Заморот и исцрпеноста се познати на секој и обично е нормално да ги почувствувате на крајот на денот, по напорен и исцрпувачки работен ден. Но, ако забележите дека тоа чувство го имате во секое време од денот и немате објаснување за него, зборувајте со вашиот лекар.

Кожни промени

Ако кожата започне да добива жолтеникава, кафеава или др. боја, без за тоа да има логично објаснување, дефинитивно во телото се случуваат некакви невообичаени процеси. Измените на кожата обично се поврзуваат со рак на кожата или со некои туморни формирања присутни во вашето тело.

Невообичаена промена во тежината

Како необјаснетото губење на тежината, така и наглото покачување на телесна маса треба да ве натера да си направите испитување. Имајте на ум дека драстичното намалување на тежината може да биде знак за рак на црниот дроб. Зголемувањето на килограми, од своја страна, се поврзува со рак на јајниците кај дамите.

Промена во гласот и тешкотии при дишење

Да, овие два симптоми може да укажуваат на рак на белите дробови. Не е исклучено, исто така, измените на глас или загубата да е индикација за рак на грлото.

Промени кај брадавиците

Се смета дека кога кај брадавиците започне да се приметува црвенило, постои некаков проблем. Во таков случај дамите треба да одат на преглед најбрзо што можат, бидејќи може да се работи за рак на дојка.

Болка во пределот на грбот

Лекарите предупредуваат дека во некои случаи, за жал, станува збор токму за рак на дојка.

Промена на бојата и конзистенцијата на столицата

Ако забележите дека имате проблеми со столицата и често таа е обоена од крв, побарајте помош од лекар. Проблемот мора да биде дијагностициран, бидејќи може да сугерира за рак на дебелото црево.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top