Home / Болести и лечење (page 67)

Category Archives: Болести и лечење

Feed Subscription

Црвен, жолт или шарен? Што говори бојата на јазикот за вашето здравје?

Црвен, жолт или шарен? Што говори бојата на јазикот за вашето здравје?

Ако вашиот јазик има црвена боја (промената ќе биде суптилна, но сепак воочлива), тоа може да биде знак за недостаток од витамин Б12. Недостаток од тој витамин може да предизвика невролошки проблеми како и деменција при старост. Б12 е исклучително ...

Read More »

Вежби за заморени очи – за оние кои се долго пред компјутер

Вежби за заморени очи – за оние кои се долго пред компјутер

Ако вашата работа се одвива пред компјутер и имате потреба од 8 часа сконцентриран поглед, овие неколку вежби се идеални за одмор и релаксација на очите. Потребно е да ги правите најмалку 5 минути за да почувствувате позитивна промена. – ...

Read More »

Тестирајте го своето здравје за само 10 минути

Тестирајте го своето здравје за само 10 минути

Овие здравствени тестови може да откријат детали за здрави очи, бели дробови, црева, па дури и работата на тироидната жлезда. За превентива се добри, но, сепак не ги заменуваат редовните систематски прегледи кај лекар.

Read More »

Жолчката од јајцето – штетна за артериите

Жолчката од јајцето – штетна за артериите

Холестеролот во жолчката од јајцето може да има исто негативно влијание за крвните садови (артерии) како и димот од цигарите. Ова се разултатите од последното истражување кое го спроведе група канадски научници, а беа објавени во спiсанието “Atherosclerosis“.

Read More »

Ви влијае ли времето на здравјето? Метереопатијата носи болести

Ви влијае ли времето на здравјето? Метереопатијата носи болести

Секогаш кога се менува времето, во атмосферата се создаваат електромагнетни импулси кои делуваат врз организмот и потикнуваат негова реакција и прилагодување. На тој начин, времето,  а особено ненадејните временски промени, екстремно ниските или високи температури, притисокот на воздухот, влажноста и ...

Read More »

Препознајте ги болестите кои немаат симптоми

Препознајте ги болестите кои немаат симптоми

За разлика од болести за кои што точно се знае која е причината за нејзиното настанување и се препознатливи по нејзините симптоми, има чести заболувања за кои што дури ни самите лекари не можат да ги објаснат.

Read More »

Еве што ви го оштетува мозокот највеќе

Еве што ви го оштетува мозокот највеќе

Прочитајте ги следниве работи кои го оштетуваат вашиот мозок и доколку можете, обидете се да смените некои од вашите секојдневни навики. Појадок – лицата кои не појадуваат редовно, го намалуваат шеќерот во крвта Прејадување – прејадувањето предизвикува задебелување на артериите во мозокот. ...

Read More »

За оние на кои лебот им е “забрането овошје” – Алергија на глутен – што не смее да се јаде?

За оние на кои лебот им е “забрането овошје” – Алергија на глутен – што не смее да се јаде?

Зачестени грчеви во стомакот, но и симптоми како слабост, губење на килограми и алергија, укажуваат на интолеранција на глутен, пченичен протеин кој се наоѓа во пченицата, јачменот, ‘ржта, но и во сите производи кои се прават од нив или ги ...

Read More »

Битно да се знае: Како да препознаете мозочен удар

Битно да се знае: Како да препознаете мозочен удар

Најголем проблем кај мозочниот удар е што првиот е во најголемиот број случаи благ, и ниту личноста ниту нејзините блиски не можат да препознаат и често погрешно ги толкуваат симптомите. Но вториот удар доколку следи може да биде смртоносен. Невролозите ...

Read More »

Спречете ги болките во грбот

Спречете ги болките во грбот

Болките во грбот претставуваат еден од најчестите здравствени проблеми кај луѓето. Овој проблем се јавува кај многумина од нас, барем еднаш во животот. Доколку не ја сватиме оваа болка сериозно, тогаш таа може да потрае и да премине во поголем ...

Read More »
Scroll To Top