Home / Болести и лечење (page 64)

Category Archives: Болести и лечење

Feed Subscription

Како самите да отстраните крлеж (видео)

Како самите да отстраните крлеж (видео)

Земете пинцета претходно дезинфицирана со алкохол и многу внимателно пробајте да го извадите крлежот, без притискање, со нежно ротирање во насока на стрелките од часовникот и извлечете. Доколку останат делови од крлежот во кожата, се зголемува ризикот од инфекција предизвикана ...

Read More »

Сигнали кои телото ги прака за рано откривање рак

Сигнали кои телото ги прака за рано откривање рак

Голем број луѓе ги занемаруваат раните знаци на ракот, се консултираат со нестручни лица и одат на доктор дури кога работата е веќе премногу сериозна. Препознајте ги првите знци и побарајте помош на време. Рутинските тестови како папа-тестот и колонскопија ...

Read More »

Што значат и зошто се појавуваат белите дамки на ноктите?

Што значат и зошто се појавуваат белите дамки на ноктите?

Многупати сте забележале бели ситни дамки на вашите нокти и постојано се прашувате што ги предизвикува. Иако се зборува дека причините за оваа појава се недостаток на калциум и цинк во нашиот организам, а тоа значи неправилна исхрана и невнесување ...

Read More »

Имате афти во уста? – Еве како се лекуваат најдобро

Имате афти во уста? – Еве како се лекуваат најдобро

Афта (Apthous Stomatitis) е медицински термин за вообичаените ранички кои се појавуваат во устата. Тие можат да бидат многу болни и да предизвикаат проблеми при јадење и голтање. Овие ранички се јавуваат како последица на инфекција која мора да се ...

Read More »

Ако го победите ракот, не значи дека лекувањето е завршено

Ако го победите ракот, не значи дека лекувањето е завршено

Во последните 25 години канцерот стана хронична болест, особено ракот на дојките и на гениталиите кај жените. Научниците и лекарите тврдат дека постојат индикации во иднина туморот на дојките да се третира хормонски, низ повеќегодишна терапија. Посебна група се жените ...

Read More »

Причина за неплодност кај жените – Ендометриоза

Причина за неплодност кај жените – Ендометриоза

Ендометриозата е хронично, често и прогресивно заболување пратено со болка. Се јавува кај 10% од жените кои се во репродуктивна возраст. Околу 25-50% од неплодните жени имаат ендометриоза, а 30-50% од жените кои страдаат од ендометриоза имаат потешкотии со зачнувањето. ...

Read More »

Подмочани жени: Неможноста во целост да се задржи урината се лечи – Кегелови вежби

Подмочани жени: Неможноста во целост да се задржи урината се лечи – Кегелови вежби

Секоја петта жена по 40-тата година од животот пати од инконтиненција која најчесто се јавува како последица на слабост на мускулите на карличното дно. Инконтиненција е неспособност во целост да се контролира задржувањето на урината при кашлање, кивање, трчање, дигање на тешки ...

Read More »

Ако се зацрвенувате кога пиете – имате ризик од инфаркт

Ако се зацрвенувате кога пиете – имате ризик од инфаркт

Научниците предупредуваат – оние кои што при консумацијата на алкохолот забележуваат руменило на кожата на лицето, би требало да посветат поголемо внимание на својот крвен притисок. Руменилото кое што се јавува кај многу луѓе при консумацијата на алкохол е знак ...

Read More »

Рак на дебелото црево – зошто настанува и како се лечи!

Рак на дебелото црево – зошто настанува и како се лечи!

Ракот на дебелото црево, односно колонот, е една од најчестите појави. Речиси секој петнаесети човек развива ваков вид на канцер. Како и да е, доколку се дијагностицира во раната фаза, тогаш ова заболување може да се излечи во целост. Овој ...

Read More »

Како да препознаете дека имате проблеми со штитната жлезда – тироидата

Како да препознаете дека имате проблеми со штитната жлезда – тироидата

Луѓето кои се нервозни се жалат дека губат на телесна тежина, иако имаат добар апетит, имаат неправилна работа на срцето, губење на косата, препотување, може да се претпостави дека станува збор за хипертироидизам, просто кажано проблеми со тироидната жлезда. Меѓу ...

Read More »
Scroll To Top