Free songs
Home / нови лекови (page 18)

Category Archives: нови лекови

Feed Subscription

Тестирање вакцина за заштита од тумор на мозокот

Тестирање вакцина за заштита од тумор на мозокот

Германски научници тестирале вакцина врз животни која обезбедува одреден степен на заштита од тумот на мозокот. Истражувачите од Националниот центар за тумори во Хајделберг објаснуваат дека вакцината го поттикнува имунолошкиот систем на организмот да напаѓа абнормални клетки. Вакцината ја „зголемува“ ...

Read More »

Жените кои раѓаат подоцнa – живеат подолго

Жените кои раѓаат подоцнa – живеат подолго

Кај жените кои раѓаат подоцна во текот на животот е забележано забавување на процесот на стареење и живеат подолго, велат научниците. Студиите покажуваат дека жените кои родиле дете по 33-та година имаат два пати поголеми шанси да го прослават својот ...

Read More »

Научниците создадоа лек против ракот кој нуди доживотна заштита

Научниците создадоа лек против ракот кој нуди доживотна заштита

Лек кој докажано им помага на пациентите кои се болни од леукемија, исто така може да биде корисен за зголемување на стапките на преживување кај пациентите со рак на белите дробови, панкреасот, кожата и дојките. Лекот работи на тој начин ...

Read More »

Клучот на вечната младост е во црвите!

Клучот на вечната младост е во црвите!

Вековната потрага по изворот на вечна младост, ги доведе истражувачите до нешто што ни сами не го очекуваа – црв од групата нематоди, кој кога нема храна може да се доведе во безвременска состојба и тогаш ни малку не старее! ...

Read More »

Создадени очила кои го враќаат видот

Создадени очила кои го враќаат видот

Британските научници направија паметни очила кои ќе им помогнат на луѓето со тешки оштетување на видот повторно да го видат светот околу нив. Овој уред може да се најде на пазарот следната година, а не би требало да чини повеќе од ...

Read More »

Пломбите заминуваат во историјата

Пломбите заминуваат во историјата

Британските стручњаци развија револуционерна техника која им овозможува на забите сами да го решат проблемот со оштетувањето. Техниката на саморепарација на забите е развиена на лондонскиот кралевски колеџ. Спрема замислата на британските стручњаци, пломби повеќе нема да бидат потребни, затоа што ...

Read More »

Полски професор открил револуционерна терапија за лекување на ракот

Полски професор открил револуционерна терапија за лекување на ракот

Полскиот професор Томаш Циах открил нова метода на лекување на ракот, кога цитотоксични агенси ги надоврзал на шеќер, бидејќи погодените клетки од рак апсорбираат многу повеќе шеќер отколку здравите клетки, јавија чешките медиуми. Со револуционерната терапија, лекот делува каде што ...

Read More »

Пронајдена вакцина против инфаркт

Пронајдена вакцина против инфаркт

Научниците од Харвард институтот создадоа вакцина против инфаркт која до 90% може да го намали ризикот од срцеви напади, информираше The Daily Telegraph. Лекот, кој ќе биде на располагање на пациентите во наредните 10 години може да биде алтернатива на ...

Read More »

Револуционерен спреј против чиреви на вени

Револуционерен спреј против чиреви на вени

Со оваа болест се борат пациенти кај кои е дијагностицирано пореметување на венската улцерација. Научници од Тексас измислиле револуционерна мешавина на ќелии на кожа и протеини кои потикнуваат згрутчување на крвта. Тимот од  ”Healthpoint Biotherapeutics”, со кои раководел Херберт Слејд, ...

Read More »

Нема веќе шиење – длабоките рани ќе се затвараат со лепило

Нема веќе шиење – длабоките рани ќе се затвараат со лепило

Научниците развија специјално лепило што најверојатно ќе ја замени употребата на традиционалната игла и конец , за да се зашијат раните ” Нано лепило ” –  силиконски нано-честички , кои се нанесуваат на кожата и тоа овозможува длабоки рани да се ...

Read More »
Scroll To Top