Home / нови лекови / Револуционерен спреј против чиреви на вени

Револуционерен спреј против чиреви на вени

Со оваа болест се борат пациенти кај кои е дијагностицирано пореметување на венската улцерација. Научници од Тексас измислиле револуционерна мешавина на ќелии на кожа и протеини кои потикнуваат згрутчување на крвта.

Тимот од  ”Healthpoint Biotherapeutics”, со кои раководел Херберт Слејд, го тестирале производот на 228 Американаци и Канаѓани. Утврдено е дека го унапредува и забрзува затварањето на чиревите.

Според медицинското списание Лансет, овие чиреви се јавуваат кај една на 500 лица во Велика Британија. Од него пати секој 50. Британец.

Досагашните третмани биле пресадување кожа, но чиревите се јавувале на местото од каде е земена кожа за трансплантација.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top