Home / нови лекови / Тестирање вакцина за заштита од тумор на мозокот

Тестирање вакцина за заштита од тумор на мозокот

Германски научници тестирале вакцина врз животни која обезбедува одреден степен на заштита од тумот на мозокот.

20130913-pronajdena-vakcina-protiv-sida-360Истражувачите од Националниот центар за тумори во Хајделберг објаснуваат дека вакцината го поттикнува имунолошкиот систем на организмот да напаѓа абнормални клетки.

Вакцината ја „зголемува“ природната реакција воочена кај некои пациенти со тумор на мозокот која резултира со делување на имунолошкиот состав против канцерогените клетки.

Научниците напоменуваат дека оваа природна реакција сама по себе не е доволна за борба против туморите.

Клиничките тестирања на новата вакцина ќе почнат следната година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top