Home / аларм / Зошто се ежиме?

Зошто се ежиме?

Сте го слушнале ли ова – кога ќе се наежите, во тој момент ве заобиколила смртта?

Всушност не се ежиме поради тоа, но добро е да се знае што велат суеверните.

Зошто се ежиме?

naezenoПилоерекција е официјалниот назин за ежење или исправување на влакната. До оваа појава доаѓа при контакт на минијатурните мускули кои се наоѓаат во коренот на секое влакно.

Научниците тврдат дека оваа појава ни е останата од нашите предци. Наводно, кога сме имале крзно, оваа појава имала смисла и корист.

Кога ни е ладно, влакната кои се наежуваат треба да го зачуваат топлиот воздух кој се наоѓа во телото и со тоа да не заштити.

Но, ладното време не е единственото кое знае да не наежи. Ако сме исплашени или лути, може да дојде до истата појава.

Зошто?

Дали некогаш сте виделе мачка или куче кое е „накострешено“?

Поради кренатите влакна полесно е да се заплашат другите животни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top