Home / аларм / Зошто маглата е опасна по здравјето

Зошто маглата е опасна по здравјето

Маглата, всушност, претставува кондензирана (згусната) водна пареа во видна микроскопски капки (а при температура под 0 °С ледени кристали) во приземниот воздушен слој (тропосферата).

А истата е штетна по здравјето бидејќи не ги пропушта штетните издувни гасови од индустријата, автомобилите итн. во атмосферата.

maglaskopje

Според потеклото маглите се класифицираат во три основни групи: магли на оладување (радиациони), магли на испарување (морски, езерски, над влажни терени), и смог.

Маглата е опасна за пациенти кои имаат проблеми со дишењето посебно асматичарите. Може да предизвика асматичен напад и гушење. Посебно е опасна маглата во градовите кога е во комбинација со други штетни аерозагадувања – се создава смог на кој реагираат дури и лица кои немале проблеми со дишните патишта. велат дека како да не можат доволно воздух да земат и имаат чуство дека не дишат доволно. Отежнатото дишење носи и неправилна работа на срцето-па од временските неприлики најмногу патат срцевите болни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top