Home / аларм / За долг живот трчајте 2 и пол часа неделно!

За долг живот трчајте 2 и пол часа неделно!

Не претерувајте. Оптимално би било да трчате со брзина од осум километра на час и не повеќе од три пати неделно, а за полесно поднесување на напорот ќе ви помогне правилното дишење и носењето на марама преку носот.

Луѓето кои трчаат помеѓу час и два и пол часа неделно подеднакво распоредени на три дена ќе живеат подолго, а најдобар ритам за постигнување на таа цел е трчање со брзина од околу осум километра на час, покажува студијата која ја спроведе болницата “Фредериксберг” во Копенхаген.

noze trcanje bosНапорните тренинзи од ден во ден се повеќе штетни за вашето здравје. Загрижените тркачи веројатно ќе умрат во исто време како и луѓето кои живеат седечки начин на живот. Тркачите пак кои трчаат со полесно и умерено темпо ќе минат многу подобро.

Всушност долготрајното и интензивното тренирање може да предизвика патолошки промени на срцето и артериите па токму затоа не е реткост што тркачите често умираат од инфаркт. Подолго се живее ако се занимавате и со оптимална телесна активност, односно трчате помалку од еден час и тоа само еден ден во неделата, наспрема оние кои воопшто не трчаат.

Луѓето пак кои се активни на ова поле можат да си го продолжат животот за 4.1 година, па дури и ако се пушачи, ќе добијат повеќе од 2.6 години.

Тренингот на оптималното трчање оптимално трае од 25 до 45 минути, зависно од искуството и телесните предиспозиции. Голема улога секако има и постепеноста во интензитетот и екстензитетот на тренингот, што значи дека на почетокот дури и само пет минути трчање ќе претставуваат значајно оптеретување и голем стрес за вашето тело.

Ако на самиот тренинг му се додаде загревање и разладување на телото, може да се претпостави дека за оптимален тренинг би бил потребен барем еден час. Ако сакате да го продолжите тренингот и притоа помалку да се напрегате, внимавајте на дишењето. Прилагодете го со чекорите, бидејќи поголемиот дел од тркачите се водат по тоа за вдишувањето и издишувањето да им траат два чекора. Значи, лева, десна, вдишете, лева, дезна, издишете.

Најздраво е вдишувањето да го правите низ нос, а издишувањето низ уста. Воздухот кој го вдишуваме на нос патува низ дишните канали и ги навлажнува и загрејува (особено во зима). Од друга страна пак, многу веројатно после само неколку тренинга ќе сфатите дека нема да успеете да ги задоволите потребите на телото за кислород ако дишете според принципот нос – уста, туку сами по себе ќе започнете да вдишувате и на уста, што ќе ви го олесни тренирањето.

Марамата преку носот може да ви помогне

Вaжно е да дишете низ нос додека трчате на ладно време бидејќи додека воздухот се грее во носните шуплини се прави помал шок за градниот кош и така се сведуваат на миниум симптомите на астма. Ако ништо друго, ставете барем марама преку носот.

Помеѓу 10 и 30 километра

Четвртина од испитаниците пак од друго спроведено истражување кои трчале повеќе од 30 километра неделно (25 минути дневно), како и оние кои трчале 10 километра (5 до 10 минути дневно) имале исти здравствени бенифиции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top