Home / Болести и лечење / Во опасност ви се коските, мускулите, имунитетот – еве како да знаете дали ви фали витамин Ц

Во опасност ви се коските, мускулите, имунитетот – еве како да знаете дали ви фали витамин Ц

Болест која е израмнета последица на недостаток на витамин С е скорбут. Таа доведува до слабост, замор и апатија, делува на коските и силата на мускулите и слаб имунолошки систем.

4629-Kako-da-prepoznate-nedostatak-vitaminaБлагодарение со користењето на цитронот, појавата на скорбут е во голема мера намалена од крајот на 18 век до денес. Но се уште може да се појави. Поради екстремните диети или вежби, од булимија и анорексија, дојдено е со почетни симптоми на скорбут межу тинејџерите. Тоа исто така може да ги погоди и алкохоличарите и постарите особи на која способноста за апсорбирање на витаминот С се намалил поради прекумерно внесување на лекови или лоша исхрана.

Почетни знаци на скорбут

1. Хронично чувство на помала енергија или депресија. Дури влијае и на јачината на коските. Ацидоза и скорбут се слични, телото пропаѓа и доаѓа до губиток на тежината.

2. Крварење на непцата, заби кои се клатат и гингивитис. Колагенот е потребен за изградба и одржување на ткивото, а витаминот С е од витално значење за колагенот.

3. Нагло променување на расположението, испади на бес и раздразливост.

4. Модринки се појавуваат лесно и остануваат долго видливи.

5. Хронична болка во ногата.

Недостаток на витаминот С прави невролошки проблеми

Скорашна студија на Вандербит на Унивезитетот Medical Center во Нашвил е донесена важна забелешка. Тие користеле глувци на кои ги деактивирале гените за правење на витамин С. Животните  витаминот С го надокнадиле по пат на аскобинска киселина.

За крвните жили и срцето

Студиите покажале дека витаминот Е, бета-каротен и витаминот С може кај животните да се успори атеросклерозата. Секојдневното конзумирање на зеленчук и овошје кое е богато со каротен и други каротеноиди  може да донесе основна заштита од болести на коронарните артерии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top