Home / природен лек / Видео: Како најдобро да го искористите калциумот од лушпите од јајца

Видео: Како најдобро да го искористите калциумот од лушпите од јајца

Јајцата се исклучително хранливи, тоа го знаеме сите. Во нивниот состав тие изобилуваат со витамини, меѓу кои во најголем процент ги има витамините А и Б12. Нивниот минерален состав исто така претставува вистинско богатство. Јајцата се исклучително богати со цинк и калциум.

jajca luspaНо, прво нешто што ќе направиме кога ќе свариме јајце е лупењето и фрлањето на лушпите. Погрешно! Дури 90% од лушпата од јајцето е сочинета од калциум, кој е неопходен минерал за здрави мускули и коски во човечкото тело.

Наместо да го фрлате во отпад ова богатство од калциум направете калциумов прав од лушпата од јајцето.

Рецептот за правта богата со калциум можете да го погледнете во видеото подолу,

Мама365.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top