Home / аларм / Ужас: Откриен предизвикувачот на рак кој го употребуваме секој ден

Ужас: Откриен предизвикувачот на рак кој го употребуваме секој ден

Во последно време сите зборуват за штетноста на парабенот и долготрајната изложеност на него. Зошто е штетен и зошто се поголем број луѓе го избегнуваат, ви откриваме во продолжение.

parabenКога зборуваме за парабенот и неговата употреба, тој спаѓа во категорија на средства за конзервирање, а негова задача е да спречи крварење и развој на микроорганизми, бактерии и габи.

Меѓутоа, до неодамна пречесто беше користен во декоративната козметика (кармини, пудри, сјаеви, руменила, маскари) и во козметиката (креми за лице и тело, производи за самопотемнување, пасти за заби и бебешки креми) и многу други.

Секојдневно сме изложени на оваа супстанца, а тоа ретко го забележуваме. Истражувањето спроведено во Велика Британија покажа дека жените на себе дневно треба да нанесат 515 хемикалии содржани во дезодорансите, кремите и кармините за усни, а парабеност се наоѓа во 90% од производите кои секојдневно ги користиме.

Причините поради кои експертите сметаат дека употребата на парабенот е опасна, лежат во фактот дека тој не се разградува во човековото тело, туку се таложи околку коските, срцето и во градите, и така настануваат разни видови на рак.

Тие не се единствениот фактор но секако имаат влијание на телото и мора да има дополнително истражување вели др Филипа Дарбре лидер на истражувањето.

article-2085585-0F6EF84600000578-583_233x184Research leader Dr Philippa Darbre:

,,Intake of parabens is a possible concern because studies have shown that parabens have weak estrogen-like properties. Estrogen is a female hormone known to cause breast cells (both normal and cancerous) to grow and divide. And some conditions that increase the body’s exposure to estrogen (like not having children, late menopause, obesity, etc.) have been linked to an increased risk of breast cancer.,,

Светски истражувања на следните линкови –

Едноставно кажано, со примена на дезодорански кои во себе содржат парабен, телото може да упие 20 до 60% од употребениот парабен кој по пат на кожата влегува во организмот и ги активира ќелиите на ракот.

Истражувањата покажаа дека парабенот може да се најде во примероци од ткивото на дојките кај жените кои со години не користат дезодоранси. Од таа причина експертите од најраните денови укажуваат на користење на производи без парабен кои имаат пократок рок на употреба (бидејќи парабенот не ги конзервира), но се поздрави.

ЛИНК1 – www.breastcancerfund.org

ЛИНК2 – articles.mercola.com

ЛИНК3 – www.sciencedaily.com

ЛИНК 4 -www.huffingtonpost.com

ЛИНК5 -breastcancer.about.com

ЛИНК 6 – www.naturalnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top