Home / природен лек / Црна слива ако сте уморни – веднаш ќе ве крене и освести

Црна слива ако сте уморни – веднаш ќе ве крене и освести

 Сливи се богати со калиум, минерал кој е од суштинско значење за одржување на рамнотежа вo организмот.

Тие се многу богати и со витамини, имаат ниска енергетска вредност (100 г има само 46 калории). содржат витамини Ц, Б1, Б2, која ги зајакнува нервите, и помога во случај на стресни ситуации, а добри се и за концентрација.

Полни се со цинк и бакар, кои дејствуваат против депресијата и го зајакнуваат имунолошкиот систем. Особено значајни се растворливите диететски влакна, кои растат во стомакот и цревата и на тој начин се подобрува и стимулира варењето, се собираат токсичните материи од телото и се исфрлаат.

Консумирање на црни сливи се препорачува особено за луѓето кои немаат можност да бидат физички активни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top