Home / алтернативна медицина / Трик кој ја намалува болката од секоја инјекција

Трик кој ја намалува болката од секоја инјекција

Шпанските научници веруваат дека болката во текот на инјекцирањето или давањето на крв ќе биде помала ако силно вдишите и го задржите здивот.

20130913-pronajdena-vakcina-protiv-sida-360Брзиот и остар здив го поттикнува мозокот да го смири нервниот систем, па лицето со самото тоа станува помалку чувствително на болка. Кога сме под стрес, крвниот притисок се покачува, за мозокот и екстремитетите да имаат „гориво“ во случај на некаква закана.

Телото има природен начин повторно да го намали притисокот. Сензорите за притисок во крвните садови на белите дробови, му испраќаат сигнал на мозокот и му „говорат“ да го намали притисокот. Поради тие сигнали мозокот го опушта нервниот систем,  па личноста е помалку чувствителна на болка.

Ова би можело да објасни и зошто луѓето со зголемен крвен притисок имаат поголем праг на болка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top