Home / природен лек / Трчањето ќе ви го продолжи животот за 6 години

Трчањето ќе ви го продолжи животот за 6 години

Новото истражување на државниот универзитет на Данска, во кое биле вклучени 20.000 мажи и жени од 20 до 80 години, покажа дека, само еден час џогинг во текот на една седмица може да ви го продолжи животот за 6 години!!!

noze trcanje bosУште подобра вест е дека лесното џогинг е подобро за Вашето здравје од било кој вид на напорни тренензи. Истражувачите открија дека трчањето со бавно темпо еден или два часа неделно може да  го зголеми животниот век кај мажите за 6,2 години а кај жените за 5,6 години. Но не само тоа туку научниците се уверени дека трчањето со лесно темпо го смалува ризикот за прерана смрт и до 44 проценти.

Резултатите на оваа студија ги оспорија претходните студии чии автори не можеа децидно да одредат дали трчањето е здраво или опасно, односно оние студии кои вела дека трчањето е премногу напорно за луѓето во средни години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top