Home / природен лек / Со цимет против Паркинсонова болест

Со цимет против Паркинсонова болест

Истражувањето спроведено по орално конзумирање на мелен цимет, во крвта и во мозокот на глувците се зголемува нивото на натриум бензонат кој го запира губењето на протеинот Паркин и ДЈ-1, чие ниво во мозокот се намалува кај заболени, ги штити невроните, го урамнотежува нивото на неуротрансмитер и ги подобрува моторните функции.

cimet1383355427_thumb_medium490_0Авторите на истражувањето заклучуваат дека циметот би можел да биде еден од најсигурните пристапи во запирањето на развојот на Паркинсонова болест, но тие сознанија мора прво да се испитаат во клинички студии, кои во контролирани услови би го истражиле влијанието на мелен цимет на пациенти кои страдаат од Паркинсонова болест.

Паркинсоновата болест е хронично и прогресивно пореметување на движењето кај кое доаѓа до пречки во работата и смрт на нервните клетки.
Новото истражување врз глувци покажало дека циметот би можел да помогне во зачувување на нервните клетки кај заболени од оваа сериозна невролошка болест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top