Home / природен лек / Секојдневно пиење на овој напиток спречува рак на јајници

Секојдневно пиење на овој напиток спречува рак на јајници

Ракот на јајчникот е познат како тивок убиец, затоа што кај голем број на жени симптомите се јавуваат само во напредната фаза на болеста. Главните фактори на ризик вклучуваат семејна историја на болеста, дијагностициран рак на дојката и појава на менструација во раната фаза. Ризикот е зголемен кај жените кои имаат повеќе килограми или користат хормонска супстициона терапија.

jajnici

Жените кои пијат секојдневно шолја црн чај, имаат десет проценти помалку шанси да се разболат, од оние кои што не консумираат лековити напитоци.

Интересно е дека со пиењето на две или повеќе чаши на ден се зголемуваат корисните ефекти на пијалокот. Ризикот од рак на дојка е намален за околу 12 до 13% од направената студија над учесниците, кои конзумирале две или повеќе чаши на лековити напитоци.

Позитивните ефекти од зелениот чај врз здравјето се познати уште од античките времиња. Овој медицински пијалок има особено анти-тумор ефект.

Сепак последната британска студија објавена во списанието „Cancer Causes and Control“, покажува како црниот чај, најчесто конзумиран пијалок во Велика Британија – би можел да биде најефективен.

Тие откриле дека една чаша црн чај дневно го намалува ризикот од рак на јајчник за речиси десет проценти, две до три чаши за 13%, а четири или повеќе за 12%.

Ризикот кај дамите кои пиеле чаша зелен чај дневно, го намалува ризикот за 20%. Слични резултати покажале и конзумацијата на билкини чаеви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top