Home / природен лек / Рецепт за чистење на телото од паразити – направете сами

Рецепт за чистење на телото од паразити – направете сами

Паразитите ги има во секој човек иако понекогаш не даваат јасни симптоми тие сепак тлеат во нас и го јадат нашето тело. Повеќе за паразитите, симптомите и како да препознаете прочитајте на следниот линк

Паразитите го „јадат“ телото – ги има во секого – еве како да се исчистите

ЧИСТЕЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ ОД ПАРАЗИТИ 

Антипаразитната програма е препарат од три билки: црн орев, пелин и каранфилче. Комбинацијата на овие три билки овозможува комплетно чистење на организмот од паразити.Комбинацијата на овие три билки овозможува чистење на повеќе од 100 различни видови на паразити. Црниот орев ги уништува возрасните паразити, пелинот ги елиминира нивните ларви, а каранфилчето ги терминира јајцата на паразитите.
ЦРН ОРЕВ (Juglans nigra)

crniorahbezljuske2Кората на плодот содржи: југлон, танин, и јодин.  Jуглонoт, танинот, и јодинот се природни биолошки соединенија кои ги уништуваат паразитите. Црниот орев исто така изобилува со јод и минерали. Тој содржи linolenic acid и vitamin C во форма на аскорбинска киселина . Алакалоидите присутни во црниот орев имаат анти туморни својства.
Луѓето со векови го користеле црниот орев да се прочистат од паразити, вируси и габички, да го симнат високиот притисок и холестеролот, да лечат астма, берибери, дијареа, настинки, болести на белите дробови и да ја прочистат крвта од токсини. Фино мелен црн орев се користи за оддржување на хигиената на устата.

Тинктурата од црниот орев помага кај:
•    Внатрешни паразити; Филарија
•    Усни ранички и херпеси; Брадавици;
•    Акни, екцеми и други болести на кожата
•    Габички и други паразити на кожата
•    Хемороиди
•    Астма

ПЕЛИН 
(Artemisia absinthium)

23-pelinПелинот е познат како најсилен уништувач на паразити. Содржи thujone и isothujone, кои ги елиминираат паразитите. Пелинот исто така содржи santonin, кој е лек за болест предизвикана од паразити, и sesquiterpen lactone, која ги ослабнува мембраните на паразитите и на таков начин ги уништува. Луѓето со векови го користеле пелинот за подобро варење, чистење од паразитите, стимулирање на менстуалниот циклус, болестите на црниот дроб и жолчниот меур. Се применувал при породување за олеснување на болките на родилките.

• Anthelmintic – ги истребува паразитите
• Antiseptic – го спречува размножувањето на микроорганизмите
• Antispasmodic – ги спречува грчевите

• Carminative – ги отстранува гасовите кои се собираат во дигестивниот тракт и ги олеснува
грчевите

• Cholagogue – помага при производството на жолчка при што се подобрува работата на жолчниот меур
• Emmenagogue – го подобрува менструалниот циклус
• Febrifuge – спречува висока температура
• Hypnotic – предизвикува поспаност кај пациентите (помага при несоница)
• Stimulant – превентивно ја зголемува активноста на организмот, односно ја забрзува
работата на органите
• Stomachic – го подобрува варењето
• Tonic – го закрепнува, обновува и заздравува организмот

Маслото дестилирано од ова растение исто така поседува особености кои ги убиваат црвите. Треба да се промеша со маслиново масло, во размер од 8:1. Оваа смеса треба да се зема во дози од 50 до 100мл за оваа намена. Се прави инфузија од ова растение со промешување на 22мл од масло од пелин во 120мл вода, а истото може да се употребува како клистир за прочистување на ректумот.

КАРАНФИЛЧЕ (Syzygium aromaticum или Eugenia caryophyllata)

eugenia karanfilceКаранфилчето содржи eugеnal, cariofilen, и tanin, кои имаат јаки антимикробни својства. Овие компоненти патуваат во крвта елиминирајќи ги многу малите паразити, ларвите и нивните јајца. Eugenol е најмоќната анти-микробна лековита материја било кога позната. Каранфилчето многу ефикасно лечи маларија, тубаерколоза, колера, шуга и други болест предизвикани од паразити, бактерии, вируси и габички, вкучувајќи ја и Candida.
Каранфилчето ги уништува pseudomonas aeruginosa и сите врсти на shigela, staphylococcus, streptococcus.Каранфилчето е единствената билка која е способна да ги уништи јајцата на паразитите. Ова е многу важно бидејќи доколку јајцата не се уништат целосно, паразитите ќе се размножат и повторно ќе се прошират по целото тело.

• Каранфилчето ги убива јајцата на паразитите, габичките и бактериите
• Маслото од каранфилче е полезно против стрептококи, стафилококи и пнеумококи
• Каранфилчето е стимулант, локален антисептик и благ анестетик
• Каранфилчето содржи антиоксиданти кои го спречуваат оштетувањето на клетките
• Неколку капки масло од каранфилче помешани со вода го сопираат нагонот за повраќање и
мачнината од инфузија

Забелешка: Бремените жени, доилките и многу малите деца не треба да користат пелин. За децата постои посебна програма за чистење од паразити.
paraziti3Се препорачува тинктурата да се дозира во вода со пластична кафена лажичка или со шприц од 10ml (90 капки = 8-10ml). Лица со тежина поголема од 75кг земаат тинктура по 2,5 кафени лажички, лица со тежина поголема од 100кг земаат по три кафени лажички од тинктурата.
Приманата на антипаразитната програма е задожитела во период до дваесеттиот ден, а пожелно е да се продолжи до 41 ден за целосно прочистување од паразитите и чистење на црниот дроб.
По завршувањето на антипаразитната програма истата треба да се повтори во зависност од болеста на секои 4-6 месеци или на 6-12 месеци за општо прочистување на организмот.
Исто така би требало и членовите на семејството на лицето зболено од паразитите кое ја применува програмата да извршат прочистување на паразитите по истата постапка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top