Home / Болести и лечење / Ова се првите знаци дека ракот расте во вашето тело

Ова се првите знаци дека ракот расте во вашето тело

Ракот е еден од најголемите причинители на смрт, во светот, и колку порано се открива толку подобро, па баш поради тоа не треба да се потпирате само на рутинските прегледи туку и на симптомите кои ви ги испраќа телото.

rak bolnica lekarЕден од главните симптоми кај лица кои патат од рак на белите дробови е шуштење и отежнато дишење.

-Мидринки или крварење на носот

Ова покажува дека нешто лошо се случува на тромбоцитите и црвените крвни клетки, што може да биде знак за леукемија. Со текот на времето, клетките ги уништуваат црвените крвни зрнца кои ја намалува способноста на крвта да носат кислород.

-Слабост и замор

Ова е толку вообичаено што ќе треба да се внимавате и на други симптоми. Ако чувствувате дека сте постојано уморни без причина, треба да се консултирате со лекар.

-Хронично кашлање или болка во градите

Многу видови на рак, вклучувајќи леукемија и рак на белите дробови, може да предизвикаат симптоми кои имитираат бронхитис или силна кашлица. Некои болни пациенти кажале дека тие имале болка во градите која се протегала до рамото на рака.

-Константна температура или инфекција

Овие знаци може да укажуваат на леукемија, рак на крвни клетки кој се јавува во коскената срцевина. Леукемија предизвикува абнормално зголемување на бели крвни клетки, кои го ослабуваат телото и ја намалува способноста на телото да се бори против инфекции.

-Изнанадно болни циклуси или крварења помеѓу циклуси

Многу жени велат дека ова е еден од симптомите за ендометриумот или рак на матка. Ако имате тешка менструални циклуси, да се направи ултразвук.

-Проблеми со голтање

Ова е во корелација со рак на хранопроводот или грлото и понекогаш е ран знак на рак на белите дробови, исто така.

-Отечени лимфни јазли или грутки во вратот, пазувите или препоните

Ова укажува на промените во лимфниот систем, кој може да биде знак на рак.

-Надуеност или зголемување на телесната тежина во стомакот

Жените кои имаат рак на јајчници рекле дека имале необјаснет оток кој се појавил одеднаш и трае долго.

Ова исто така може да индицира рак на јајчник; жените изјавиле дека немаат апетит и не можат да јадат, дури и кога не јаделе долго време.

-Болки во карлицата или стомакот

Карлична болка или абдоминална да не се меша со гасови и рак на јајниците. Исто така може да означува леукемија поради зголемена слезина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top