Home / природен лек / Откриен мед кој ги убива сите бактерии

Откриен мед кој ги убива сите бактерии

Австралиските истражувачи биле изненадени од откриениот мед кој што ги уништува сите видови на бактерии. Може да се нанесе надворешно и да делува на инфекциите на кожата, или пак на гребнатини и гризнати места.

pcela medМедот е карактеристичен по тоа што доаѓа само од пчелите кои се хранат од чајно дрво, во пределите во Австралија и Нов Зеланд. Лековитото дејство на ваквиот мед, датира со децении наназад.

Истиот вообичаено се користел кај домордните култури уште пред илјадници години, се додека на сцена не стапуваат антибиотиците.
„Поголемиот број на бактерии кои предизвикуваат инфекции се отпорни на барем еден антибиотик и постои голема потреба од нов начин за лекување на површните рани“, вели професор Ди Картер од Универзитетот во Сиднеј.
„Поради тенденцијата на краток рок на траење на новите антибиотици, како и тешкотијата за нивото поткрепување на трошоците, вклучувајќи ја и отпорноста на бактериите на одредени антибиотици, потребни се алтернативни методи на лекување кои ќе спасат голем број на животи“, вели Картер.
Резултатите од истражувачкиот проект, за клиничка микробиологија и инфективни заболувања се објавени во „European Journal“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top