Home / нови лекови / Олеснување за ин витро на државен трошок

Олеснување за ин витро на државен трошок

Фондот за здравствено осигурување ја олесни постапката за добивање право на ин витро на државен трошок за осигуреничките што имаат ограничена оваријална резерва на јајниците и отстапување од нормалните вредности на одредени хормони (FSH и anti-Mullerian хормон во серум), како и отстапување од минималниот број антрални фоликули на јајниците   

In-Vitro-Fertilization-Cost За разлика од досега, кога беа упатувани на постапка со донирана јајце-клетка, сега првиот обид за ин витро со сопствен репродуктивен материјал (јајце-клетки) ќе биде на товар на Фондот.

– Постапката за аплицирање останува иста, а за овие осигуренички ќе се овозможи право на ин витро со сопствени јајце-клетки доколку установата што ја извршува постапката може да екстрахира јајце-клетки од осигуреничката – рече Аџигогов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top