Home / аларм / Од од стрес имате акни – лутината предизвикува осип

Од од стрес имате акни – лутината предизвикува осип

Емоциите кои ги носите во себе јасно се оцртуваат на вашето лице. Прочитајте го деталниот водич низ „читање“ на сопственото лице.

Лутењето предизвикува осип

lice emociiНајчесто лутината која долго се таложи и создава притисок може да предизвика иритација на кожата. Таа предизвикува испуштање на кортизолот и адреналинот во крвотокот што предизвикува осип.

Акните ги добивате од стресот

Стресот го поттикнува излачувањето на кортизол кој неповолно влијае на кожата и може да предизвика дерматит, псоријаза и акни.

Адреналинот предизвикува црвенило 

Ако сте возбудени, под постојан адреналин, ќе имате зголемена чувствителност на кожата. Црвенилото настанува со ширењето на крвните садови и напливот на крвта. Црвенилото можете да го ублажите ако шмукате коцки мраз.

Депресијата предизвикува егзема

Траумата и анксиозноста го зголемуваат ризикот за егзема, потврдуваат германските научници. Исто така, овој тип на кожа е почест кај луѓето кои страдаат од депресија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top