Home / Болести и лечење / Влијанието на витаминот Д врз ин витро оплодувањето

Влијанието на витаминот Д врз ин витро оплодувањето

Жените со намалена концентрација на витамин Д во крвта имаат помал ризик за успех во ин витро оплодувањето, утврдија италијански научници.

In-Vitro-Fertilization-CostВо истражувањето спроведено во миланската Ospedale Maggiore Policlinico се користени податоци за успехот на ИВФ кај 154 испитанички, со недостиг на витамин Д и 181 испитаници со препорачана концентрација на витамин Д во крвта.

Во просек жените со доволно нормална концентрација на витамин Д имале двојно поголеми шанси дека ќе успеат да зачнат со помош на ИВФ, пишува „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

Со тоа, нормалната концентрација на витамин Д била поврзана со подобар квалитет на ембрионите.

Препорачаната концентрација на витамин Д во крвта се движи меѓу 20 и 30 нанограми по милилитар.

Витаминот Д во организмот се произведува по изложеноста на сончева светлина, а присутен е и во намирници како јајца, млечни производи и риба.

moja bolnica2

Повеќе информации за бременоста, ин витро оплодувањето и се што ве интересира на следниот линк

Моја Болница Скопје – (сајт)

Моја Болница – Скопје (фејсбук)

Phone +389 2 2. 511-2016; 511-2017; 204-5577; 072. 273-934

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top