Home / нови лекови / Научниците открија кои се првите знаци за најсмртоносниот карцином

Научниците открија кои се првите знаци за најсмртоносниот карцином

По 15 години анализа, научниците открија кои се причинителите на рак на панкреасот.

pankreasТим од научници од Институтот за карцином во Бостон неодамна направија истражување и ги открија првите знаци на настанување на рак на панкреасот. Станува збор за зголемено ниво на аминокиселни , а до овој заклучок дошле анализирајќи примероци од крв на 1500 лица.

Откриени се големи количини на разгранет ланец на аминокиселини во телото на лица кај кои подоцна е дијагностициран рак на панкреасот.

Глувците кои имаат тумор исто така имаат зголемена количина на разгранет ланец на аминокиселини.

Ова испитување исто така покажа дека ракот на панкреасот доколу не се открие на време многу тешко се лекува, после само година дена лечење на пациентот, настанува смрт.

Затоа  ова истажување е многу продулктивно бидејќи ги открива првите сериозни симптоми на рак на панкреасот кои не смеат да се игнорираат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top