Home / алтернативна медицина / Мачките ги „лекуваат“ сопствениците

Мачките ги „лекуваат“ сопствениците

Лицата на кои мачките им се куќни миленичиња, поретко доживуваат мозочен удар, затоа што играњето и размената на нежност со нив го смирува организмот. Докажано е дека и децата кои од детството растат покрај нив, помалку се подложени на астма.

mace

Верувањето дека мачките се себични и само сакаат галење и внимание – не е точно. Истражувањата покажаа дека помеѓу нив и нивните сопственици постои посебна „лековита“ врска.

Освен тоа, овие мили животни покрај болниот сопственик можат да лежат со денови, чекајќи да оздраве. Меките, ритмични вибрации кои ги испуштаат додека предат, ја намалуваат болката и го забрзуваат оздравувањето.

Тие исто така  се и многу забавни, па често ги засмејуваат сопствениците, го подобруваат расположението и го ублажуваат стресот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top