Home / природен лек / Најдобри начини да го намалите стресот за 5 минути

Најдобри начини да го намалите стресот за 5 минути

Без оглед на тоа дали станува збор за проблем на работа, конфликт со некој пријател или нешто во врска со семејството, секој се чувствува под стрес понекогаш. Овие се најдобрите начини да се намалите стресот за пет минути.

stress-ball-crushЗемете длабок здив

Кога вдишувате длабоко, нивото на хормонот кортизол докажано се намалува, кој помага да го намалите стресот и анксиозноста. Студиите укажуваат дека длабокото дишење може и привремено да го намали  крвниот притисок.

Користете некој сензуален парфем

Студиите укажуваат дека ароматерапијата е добар начин за ослободување од стресот. Одредени ароми, како што е лаванда, постојано се покажуваат како успешни во намалување на стресот.

Слушајте музика

Истражувачите укажуваат на различни начини на кои музиката помага да го намалите стресот, од тоа дека ги придвижува природните регулатори на стрес во телото до помагање во лекувањето на стресот што треба да се прави со медицински процедури.

Смејте се

Смеењето може да ги намали физичките последици од стресот (како што се замор) на телото.

Пијте чај

Една студија покажа дека црниот чај ја намалува количината на кортизол во телото по стресот и придонесува за чувство на опуштеност.

Вежбајте

Наплив на ендорфин по вежбањето е еден од начините да остро до отсечете стресот.

Џвакајте мастика

Студиите укажуваат на тоа дека гумите за џвакање може да го намалат износот на кортизол во телото и така да помогнат да се намали стресот.

Одете на масажа

Масажа не е само за ослободување од физичка болка, туку може доволно да направи за вашата психа.

Прегрнете се

Гушкањето може да го намали крвниот притисок и стресот кај возрасните.

Зборувајте за сексот

Истражувањата покажуваат дека сексот всушност ги намалува физичките симптоми на стрес, како што се и да го намали крвниот притисок.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top