Home / природен лек / Лековитост на ису­ше­на­та пченкарна свила

Лековитост на ису­ше­на­та пченкарна свила

Ису­ше­на­та пченкарна свила се употребува како диуретик. Се користи против бо­лес­ти на мочните патишта, срцевите болести со појава на едеми, против гихт и рев­ма­ти­зам.

pcenicna-svilaАко во целост не е исушена пченкарната свила, тогаш се намалува излачувањето на моч­та, а го забрзува и чистењето на организмот.

Пченкарното брашно

Бо­гатс­тво­то на пченкарното брашно е во тоа што содржи витамин А кој, инаку, во­оп­што го нема во пченичното брашно. Интересен е, на пример, и податокот дека во на­ша­та земја се одгледуваат видови пченка кои се најквалитетни и дури имаат по­го­лем процент на белковини од другите за 10-12 отсто.

Во 100 г клавче од пченка има:

127 ки­ло­ка­ло­рии, потоа најмногу содржи скроб, па тоа е калоричен продукт, а од дру­ги­те состојки најмногу има бетакаротен и магнезиум, па сразмерно интересно ко­ли­че­ство цинк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top