Home / аларм / Купувате флаширана вода – проверете го дното на шишето

Купувате флаширана вода – проверете го дното на шишето

На потрошувачите им се препорачува честа проверка на дното од флашираната вода од издржани здравствени причини.

plasticni-sisinja-voda-otrovni-300x150Пластичната амбалажа на водата која е означена со букви како HDP, HDPE, PP и уште неколку не испушта опасни состојки во водата, додека останатите букви може да означуваат хемикалии во водата која ја пиете.

Затоа што секој произведувач е должен да го означи составот на шишето, препознајте ја отровната вода со мала помош и зачувајте си го здравјето.

PET или PETE – означува шишиња наменети за еднократна употреба. Можно е да испуштаат тешки метали и хемиски материи кои влијаат на хормоналниот баланс.

HDP или HDPE – пластика која испушта најмалку хемикалии. Водата спакувана во неа е најчиста и најпрепорачлива.

PVC или 3V – испушта 2 отровни хемикалии кои исто така влијаат на хормоните во телото.

LDPE – пластика која не смее да се користи за изработка на шишиња, туку за пластични вреќички иако не испушта хемикалии во водата.

PP – уште една пластика со бела или полу проѕирна боја, која се користи како амбалажа за сирупи и чашки за јогурт.

PS – испушта канцерогена материја, а најчесто се користи за изработка на чаши за кафе и во амбалажите за брза храна.

PC или пластика без ознаки – најлошата пластика во прехранбеното производство која излачува хемикалија BPA, а често пати се користи за спортски шишиња и садови за чување на храна.

Од денес, 2 пати проверувајте го дното на шишето!

One comment

  1. Па добро бре народе ,дали има некој нормален во оваа држава ,ако е ова точно што сте го напишале ,кој тогаш дозволува да се пакува храна и пијалоци во таква амбалажа.Некој мора по кратка постапка на доживотна робија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top