Home / Болести и лечење / Koските ослабуваат по 30та година

Koските ослабуваат по 30та година

Цврстинат на коските се намалува  по 30та години и како што  старееме се повеќе и повеќе се зголемува ризикот од остеопороза. За имате здрави коски, следете ги овие инструкции:

koski– Преку исхрана треба да внесувате доволно количество калциум. За да го направите ова, треба да јадете многу млечни производи, свеж зеленчук, особено зеленчук со темни зелени листови, овошје, житарици, бадеми  и сусам.

-Престанете да пушите.

– Одвојте повеќе време за некоја физичка активност.

За подобра апсорпција на калциумот треба да внесувате и доволно количество витамин Д, како и избалансиран однос со други минерали.Постојаното седење, како и консумирњето на поголемо количество алхохол и масти може негативно да дејствува врз апсорпцијата на калциумот.

Но, треба да внимавате да не земате пак преголемо количество калциум затоа што може да предизвика запек и таложење на калциумот во мекото ткиво, што може да предизвика оштетување на срцето или бубрезите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top