Home / Болести и лечење / Ги крцкате прстите – еве што им правите на коските (Видео)

Ги крцкате прстите – еве што им правите на коските (Видео)

Американски научници се погрижиле за тоа и откија нешто ново во светот на човечката биологија.

koski-640x309Кога врз прстите вршиме притисок од седум килограми, коските на зглобовите се одвојуваат за околу половина сантиметри, а течноста која инаку ги подмачкува формира балон меѓу двете коски кој потоа „пука“.

Научниците сметаат дека она што се опишува како „крцкање“ или „пукање“ е всушност звукот од водениот балон кој се пробушува под притисокот.

Ова откритие можеби не е големо, но еднаш засекогаш го разреши прашањето што ги мачело научниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top