Home / аларм / ФОТО: Ако ова ви се појави на ноктот, време е за паника

ФОТО: Ако ова ви се појави на ноктот, време е за паника

За жал. Иако ова се случува прилично ретко, сите канцери кои ја напаѓаат кожата може да се развијат и на ноктите на рацете и нозете.

Rak-nota-620x350_thumb_medium500_282Всушност, самиот тумор не се развива на самиот нокот, туку во ткивото под плочата на нокотот.

Најчесто се појавува една светло кафеава  линија под нокотот, а потоа полека се шири и додека не стане дебела линија која е дебела и потемна.

Но не е секоја чудна појава под ноктите знак на тумор.

Nokti_thumb_medium500_457Во повеќе случаи станува збор за недостаток на некои или витамини во организмот, а можно е да е во прашање механичка повреда.

Исто така, некои од промените во бојата и текстурата на ноктите може да укажуваат на труење со некој тежок метал, недостаток на кислород во крвта, проблеми во работа на бубрезите, но и некои други опасни болести.

Затоа, штом забележите некоја промена на ноктите, закажете си преглед. Бидејќи знаете и самите, што и да е во прашање, доколку на време побарате помош од лекарите, шансите за потполно лекување од сите наведени блести се далеку поголеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top