Home / бабини рецепти / Бабини лекови за – изгорен јазик, запушен нос…

Бабини лекови за – изгорен јазик, запушен нос…

Опекотини од пегла

advice_from_grandma-300x176Опекотините од пегла често се случуваат во домот, не само на оние кои ја користат пеглата туку и на оние кои случајно ќе ја допрат.

Баба советува:  Исечете компир на половина, тријте го местото и држете додека печењето не помине.

Опекотини на јазикот

Кога сте гладни и немате трпение да чекате јадењето да се   олади, не ретко се случува да си го изгорите јазикот, затоа      …

Баба советува: Пивнете малку оцет, проплакнете го јазикот   со оцетот и плукнете, печењето веднаш ќе го снема.

Запушување на нос

Запушување на носот често се случува, особено кога сме настинати.

Баба советува: Ставете малку шеќер на усвитена рингла, кога шеќерот ќе зачади пробајте да го вшмукате. Носот веднаш ќе се отпиши.

Против прозевање

Прозевањето е непријатно кога сте во друштво. Поради ова…

Баба советува: Со врвот на јазикот нежно скокоткајте го горното непце, во таков случај прозевањето ќе престане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top